A kolozsvári Szabadság című lap internetes oldalán közölt beszámoló szerint az RMDSZ Kolozs megyei szervezetét vezető politikus rámutatott: az RMDSZ-MPE összefogás elsősorban az európai parlamenti választásokra vonatkozik, de „természetesen a helyhatósági voksolásra is érvényes”.

Hirdetés

Csoma Botond arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérések magas román részvételt jósolnak, ezért a magyar jelöltek csak akkor lehetnek sikeresek, ha a magyarság szavazási hajlandósága eléri, vagy meghaladja az országos átlagot.

„Az emberek értékelik a magyar pártok összefogását”

– idézte a Szabadság az RMDSZ frakcióvezetőjét, aki szerint az együttműködéssel a magyar közösség érdekeit tartották szem előtt.

Kulcsár-Terza József a sajtóértekezleten „elképzelhetetlennek” nevezte, hogy az erdélyi magyar politikusok ne legyenek jelen az Európai Parlamentben.

Korábban írtuk

„Pártunk tagja az EP-lista ötödik helyén találhatók. Nem tudunk különutas politikát folytatni, az erdélyi magyarok érdeke számít”

– mondta az MPE ügyvivő-elnöke.
A sajtóértekezleten elhangzott: a Kolozs megyei Magyarkapuson az MPE tagja a közös polgármesterjelölt, Györgyfalván pedig szintén a párt embere az egyik tanácsosjelölt – írta a kolozsvári lap.
Kolozs megyének a legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint 679 ezer lakosa van, ebből 78 ezer vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Kolozsvárt a hivatalos adatok szerint 286 ezren lakják, ebből mintegy 33 ezren magyar nemzetiségűek. Az eredményt torzítja, hogy a városban mintegy 50 ezer lakos nem vallott etnikai-vallási hovatartozásáról.