Az ukrán hadsereg fő problémájává vált a létszámhiány, mivel kénytelen fokozatosan teret engedni az orosz előrenyomulásnak – jelentette hétfőn az El País a védelmi minisztérium tisztviselőire és harctéri parancsnokokra hivatkozva.

Hirdetés

A spanyol lap riporterei a frontvonalban fekvő Kurahovo városába utaztak, amely az oroszországi Donyecki Népköztársasághoz tartozik, de jelenleg ukrán ellenőrzés alatt áll. A lap szerint az orosz előrenyomulás a térségben azt jelenti, hogy a kijevi erőknek hamarosan vissza kell vonulniuk, hogy elkerüljék a bekerítést.

Az ukrán védelmi minisztérium helyszíni sajtócsoportjának vezetője névtelenséget kérve azt mondta az El Paisnak, hogy Kijev fő problémája „nem a fegyverek, hanem az emberek”.

„Senki sem akar a hadsereghez csatlakozni. A brigádok azt mondják, hogy nem tudnak váltani, kimerültek. Hamarosan nem lesznek emberek, akik harcolni tudnának” – írja a lap.

A spanyol portál által megkérdezett számos ukrán katona osztotta ugyanezt a véleményt.

Korábban írtuk

„Miért vonulunk vissza? Mert nincs rotációnk, nem pihenünk, demoralizáltak vagyunk” – mondta egy Kurahovóban harcoló ukrán tiszt.

Jevhen Csurbanov, a 46. légideszant dandár egyik tisztje elmondta, hogy manapság katonáinak három hónapig kell tartaniuk a pozícióikat váltás nélkül, míg egy évvel ezelőtt ez soha nem volt több egy hónapnál, míg a konfliktus első évében jellemzően négynaponta váltották egymást a csapatok.

Ukrán tisztviselők már régóta riadót fújnak a hadsereg sorainak megfogyatkozása miatt. A probléma kezelése érdekében Kijev az év elején 27-ről 25 évre csökkentette a sorozási korhatárt, és jelentősen szigorította a mozgósítási szabályokat. A közösségi média tele van olyan videókkal, amelyeken a hadkiegészítőket mutatják, amint az utcán és a bevásárlóközpontokban próbálják feltartóztatni a potenciális újoncokat, és a találkozások gyakran erőszakba torkollnak.

A múlt héten az ukrán média arról számolt be, hogy az ország főügyészsége szerint 2022 óta közel 60 ezer büntetőügy volt a katonai egység vagy szolgálati hely jogosulatlan elhagyásával kapcsolatban. Ugyanebben az időszakban közel 30 ezer dezertálással kapcsolatos bűncselekményt regisztráltak, és az ilyen kihágások száma az elmúlt hónapokban többszörösére nőtt – írja az Orosz Hírek.