Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A nukleáris fegyverekkel történő eszkaláció elkerülése érdekében a nagyhatalmak vezetőinek rá kell venniük Ukrajnát egy tűzszüneti javaslat megtételére, amely Oroszország számára is elfogadható. Az Egyesült Államoknak és a NATO-nak kell ebben vezető szerepet játszania, ideális esetben a kínai elnök és az indiai miniszterelnök részvételével” – olvasható a Foreign Policy amerikai magazin elemzésében. Eszerint sem Kínának, sem Indiának mint atomhatalmaknak nem áll érdekükben a nukleáris fegyverek bevetése, hiszen az precedenst teremthetne és tovább szítaná a feszültséget saját régióikban is.

A napokban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is utalt arra: az amerikaiak de facto részesei a háborúnak, így Moszkva kész lesz megfontolni egy Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök közötti találkozóra vonatkozó javaslatot a november közepén Indonéziában sorra kerülő G20-csúcson, ha az Egyesült Államok javaslatot tesz erre.

A tűzszünetnek nem Ukrajna és Oroszország között kell létrejönnie, hanem az Egyesült Államok és Oroszország között, a hatalmi realitások alapján az amerikaiakkal kell tárgyalni – mondta ugyancsak kedden Berlinben Orbán Viktor miniszterelnök. Hasonló következtetésre jutott Vasile Dincu román védelmi miniszter. Mint mondta: azért kell a békefeltételeket és biztonsági garanciákat a Nyugatnak kialkudnia Oroszországgal Ukrajna számára, mert az ukrán politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy hozzájáruljanak egy igazságtalan területvesztéshez, ez számukra túl nagy politikai vereség lenne.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk