Hirdetés

Az MCC Brussels utánajárt, mi történik a mezőgazdaságban a kontinensen, melyek a fő krízispontok. Az európai gazdák azért tüntetnek, mert mindannyiukat sújtják az Európai Unió Net Zero politikájának következményei – szögezik le.

A németországi gazdáknak elegük van abból, hogy kormányuk tervei szerint eltörlik a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó adókedvezményeket, és új adókat vezetnek be a mezőgazdasági járművekre.

Holland, belga és francia kollégáikkal együtt nehezményezik az új állattenyésztési előírások, új szabályok bevezetését. A Net Zero menetrendet a gazdákra erőltetni hivatott új szabályok elszaporodása egyre nehézkesebb bürokráciát és egyre több papírmunkát jelent a tényleges tevékenységük helyett – írják.

Az MCC Brussels részletes jelentése a témában itt olvasható angol nyelven.

Az intézmény felvette a kapcsolatot a flamand gazdálkodókkal is, köztük egy házaspárral, akiknek a munkáját az EU agrárpolitikája ellehetetlenítette. Az ő történetük itt tekinthető meg. Richard Schenk, az MCC Brussels kutatója és a mezőgazdasági ügyek szakértője a berlini gazdatüntetés helyszínéről élőben jelentkezett:

Korábban írtuk

Frank Füredi, az MCC Brussels ügyvezető igazgatója így nyilatkozott a tüntetésekről: „Az EU által irányított környezetvédelmi aktivizmus kiszorítja a gazdákat a földekről, és veszélyezteti az európai mezőgazdasági közösségek életképességét. Németországban az elmúlt két évtizedben a gazdaságok száma csaknem a felére csökkent: a 2001-es közel 450 ezer gazdaságból 2022-re már csak 256 ezer működött. A vidéki Európa túlélése forog kockán. Szerencsére a zöld zsarnokság elleni lázadás megkezdődött. Feltétel nélküli támogatásunk a gazdák mozgalmának, mert felismertük, hogy nemcsak a megélhetésük, hanem Európa jövője is a tét.„