Peking már az év eleje óta növeli az megvásárolt orosz folyékony földgáz mennyiségét, ez pedig kifizetődőnek bizonyul, mivel a távol-keleti országban felhalmozódó LNG-többletet aztán felárral szállítják az energiaválsággal küzdő Európai Unióba.

Hirdetés

A hongkongi South China Morning Post júliusi adatai szerint Kína az év első felében 2,35 millió tonna folyékony földgázt vásárolt Oroszországtól mintegy 2,16 milliárd dollárért, ami 28,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest; annak értéke pedig 182 százalékkal nőtt.

Ugyanakkor az összes többi jelentős LNG-szállító importja csökkent, ami azt jelenti, hogy Oroszország Kína második legnagyobb energia-beszállítójává vált, megelőzve az Egyesült Államokat és Indonéziát.

A Financial Times héten megjelent cikke szerint a kínai gazdasági visszaesés és a koronavírus okozta folyamatos lezárások miatt az ország elkezdte eladni LNG-feleslegét a nemzetközi piacokon, ebből pedig Európa is vásárolt, mivel a téli beköszönte előtt mindenki igyekszik feltölteni gáztárolóit az öreg kontinensen.

Korábban írtuk

Mivel az Európába irányuló orosz gázszállítás 40 éve nem látott mélypontra süllyedt, a blokk hajlandó megfizetni a szabadpiaci felárat annak érdekében, hogy növelje készleteit, mivel félő, hogy Oroszország a téli hónapokban tovább csökkentheti az Európába szállított gáz mennyiségét, így gyakorolva nyomást Európára, amely az ukrajnai háború miatt súlyos szankciókkal sújtotta Moszkvát.

Az Európai Unió nemzetközi piacról származó importja az év első hat hónapjában 60 százalékkal ugrott meg 2021-hez képest, összesen mintegy 53 millió tonnára.

(forrás)