A két vezető a Sanghaji Együttműködési Szervezet szeptember 15-16-án Szamarkandban tartandó csúcstalálkozója alkalmából külön is tárgyal egymással. Orosz megfigyelők rámutattak, hogy Hszi a Covid-19 járvány közelmúltbeli kitörését óta első alkalommal utazik külföldre.

Hirdetés

„Kína kiegyensúlyozottan közelíti meg az ukrán válságot, világosan kifejezve, hogy megérti azokat az okokat, amelyek Oroszországot különleges hadművelet indítására kényszerítették. És ezt a kérdést természetesen hosszasan meg fogjuk vitatni a közelgő kapcsolatfelvétel során” – fogalmazott Usakov.

A tisztségviselő szerint Putyin és Hszi a kétoldalú napirenden felül várhatóan megvitatják majd a főbb regionális és nemzetközi témákat, és „pozitív értékelést adnak a kétoldalú stratégiai partnerség példátlanul magas szintű és bizalomteljes jellegéről”. Mint mondta, a tárgyaláson fontos hangsúlyt kap a kereskedelem és a gazdasági együttműködés.

„A jelenlegi nehéz helyzetben, az illegitim nyugati szankciók körülményei között ez az együttműködés stabilitást mutat, fokozatosan fejlődik és lendületet vesz” – fogalmazott a tanácsadó.

Korábban írtuk

Usakov bejelentette, hogy Oroszország növelni fogja az Indiába irányuló olaj-, gáz- és műtrágyaszállításokat.