ú Csak a menetrend szerinti vonatjáratokat összesen több mint 700 pótvagonnal bővítették. Eddig több mint 130 ezer menekült vette igénybe a vasutat a rendelkezésére bocsátott terítésmentes vonatjeggyel – közölte Andrzej Bittel infrastrukturális miniszterhelyettes a szejm illetékes bizottságának keddi ülésén.

Hirdetés

A varsói főpolgármesteri hivatal szóvivője, Monika Beuth-Lutyk keddi sajtóértekezletén arról számolt be, hogy az ukrajnai háború kitörése óta 14 vonattal és 117 busszal mintegy 200 ukrán érkezett a fővárosba, és jelentkezett az ottani befogadó- és tájékoztató központoknál.

Nem ismert azoknak a száma, akik saját gépkocsival érkeztek a fővárosba, és nem jelentek meg az ott működő tájékoztatópontoknál – tette hozzá a szóvivő. Feltételezése szerint a menekültek többsége továbbutazott Varsóból.

Beuth-Lutyk közölte, hogy az ideiglenes szállást is nyújtó befogadóközpontokban a menekültek általában 2-3 napig maradnak. Ezreket közülük a támogatásukat felajánló közlekedési cégek Varsóból más lengyel városokba szállítottak tovább.

Korábban írtuk

Varsóban közel 8 ezer önkéntes segít a menekülteknek, a lakosok 4224 magánlakást regisztráltak, amelybe befogadnának ukránokat. Ezzel a lehetőséggel eddig 200 menekült élt.

Csak a fővárosi kórházakban eddig hét gyermek született  Ukrajnából menekült anyától, 113-an részesültek kórházi kezelésben.

A varsói iskolákba és óvodákba mintegy kétezer ukrán gyermek kezdett járni az utóbbi napokban. A tanintézményekben előkészítő, a lengyel nyelv elsajátítását elősegítő osztályokat nyitottak meg számukra.

A menekültek befogadására az önkormányzatok Lengyelország-szerte felkészültek: rendelkezésükre bocsátják a szállodákat, konferencia-központokat, sok városban átmeneti tömeges szálláshelyeket is létesítettek. Több lengyelországi nagyváros, Varsó mellett például Krakkó és Wroclaw pályaudvarain menekültek tömegei várnak továbbutazásra, helyszíni beszámolók szerint akadnak köztük, akik más európai országokba tartanak.

A sajtónak nyilatkozó ukránok leginkább a nagyobb lengyel városokba akarnak eljutni, ahol megítélésük szerint inkább van esélyük munkavállalásra. Sokan rövidtávúnak remélik emigrációjukat, ezért a keleti vajdaságokban szeretnének maradni, és a háború befejezése után visszatérni hazájukba.

A határőrség kedd délután a Twitter-oldalán közölte: a háború kitörése óta 1,25 millió ember érkezett Ukrajnából Lengyelországba. Az utóbbi napokban egyre többen vannak olyanok, akiknek nincs lengyelországi rokonuk vagy ismerősük, akinél megszállhatnak.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes kedden úgy becsülte, hogy Lengyelország akár kétmilliárd eurónak megfelelő összeget is költhet az ukrajnai menekültek befogadására.