Egyre növekszik egy, az európai kontinensen végrehajtott orosz támadás kockázata.

Hirdetés

A Financial Times szerint Thomas Haldenwang, a német hírszerzés vezetője arról tájékoztatta francia, svéd és brit kollégáit, hogy „az orosz állam által kezdeményezett szabotázscselekmények kockázata” „jelentősen megnőtt”.

Thomas Haldenwang szerint „bármikor megtörténhet” több, különböző európai országokban elkövetett, „nagy emberi és anyagi károkat okozó” támadás, így bombatámadás, gyújtogatás vagy kibertámadás, ami a Nyugattal való közvetlen konfliktust jelzi.

A brit napilap azt is kiemeli, hogy egy rendkívüli destabilizációs művelet már meg is kezdődhetett, emlékeztetve egy Ukrajnába szánt rakományt tartalmazó, egyesült királyságbéli raktár leégésére.

Korábban írtuk

Németországban két férfit tartóztattak le annak gyanújával, hogy szabotázsakciókat terveztek egy amerikai katonai bázison.

A NATO már korábban is figyelmeztetett Oroszország európai, „kártékony tevékenységére”, és fokozott éberségre szólított fel az esetleges kisebb és nagyobb léptékű orosz destabilizációs műveletekkel kapcsolatban.

Oroszország már korábban is folytatott dezinformációs akciókat Franciaországban. Ezek egyike – digitális beavatkozási műveletek útján – Ukrajnával szemben ellenséges, hamis cikkek létrehozásából állt, amelyeket nagy francia napilapok is megjelentettek.