Hirdetés

Már a kilencedik szankciós csomag készül Oroszország ellen, de a makrogazdasági adatok azt mutatják, hogy Oroszország jól bírja ezeket a szankciókat – hívta rá fel a figyelmet az M1 műsorában Tóth Gergely. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos munkatársa rámutatott, hogy az orosz gazdasági visszaesés a büntetőintézkedések ellenére messze nem olyan mértékű, mint amire számítani lehetett, az infláció csökken Oroszországban, a rubel jelentősen erősödött, az oroszok államháztartási hiánya minimális, és a GDP-arányos államadósságuk sem éri el a húsz százalékot.

Ezzel szemben az európai gazdaság ugyanezen mutatói lényegesen rosszabb képet festenek: az infláció évtizedes csúcsokat feszeget, a lakossági kiskereskedelem visszaesett, és hatalmas államháztartási hiány jellemző.

Tóth Gergely hangsúlyozta, hogy miközben Európában az emberek húsbavágóan érzik a háború és a szankciók hatásait, addig

Oroszország nem hogy hónapokig, de a legtöbb elemzés szerint még évekig kibírhatja a szankciós csomagokkal a nyakában.

„Brüsszel szankciós politikája az elmúlt időszakban jórészt az energiahordozókra épült, de ez visszaütött” – magyarázta, hozzátéve: vannak olyan elképzelések, amelyek szerint új típusú szankciókat kellene kivetni, olyasmit, ami az orosz lakosságnak is kicsit jobban fáj.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, a teljes beszélgetést pedig a fenti videóban nézhetik meg.

Korábban írtuk