A Biden-kormányzat azt szeretné, ha Ukrajna “élesítené” az Oroszország elleni 2024-es harcra vonatkozó tervét – írta a hírügynökség az Orosz Hírek által szemlézett cikkében.

Hirdetés

Washington azonban aggódik amiatt, hogy a Zelenszkij és Zaluzsnij közötti “nézeteltérések lassítják az új stratégia kikristályosítására irányuló erőfeszítéseket” – mondták a források.

A Bloomberg szerint Zelenszkij és Zaluzsnij között novemberben alakult ki “feszültség”, amikor az elnök felháborodott azon, hogy a tábornok a The Economist című lapnak adott interjújában patthelyzetnek nevezte az Oroszországgal folytatott harctéren kialakult helyzetet. Zaluzsnij később visszavonta megjegyzéseit, de “a feszültségek megmaradtak a vezetés egységének hivatalos állításai ellenére” – hangsúlyozta.

Most is vitában állnak a mozgósítás miatt, amelyre azért van szükség, hogy feltöltsék az ukrán hadsereg sorait, ahol a veszteségek súlyosak – írta a Bloomberg. A jelentés kifejtette, hogy Zelenszkij késlelteti azt a törvényjavaslatot, amely csökkentené a sorkötelezettségi korhatárt, amit Zaluzsnij szorgalmaz.

Korábban írtuk

A múlt hónapban az Ukrajinszkaja Pravda című napilap arról számolt be, hogy Zelenszkij a főparancsnokot megkerülve ad utasításokat a hadseregnek, Zaluzsnij pedig néha csak a beosztottjaitól értesül arról, hogy mit csinálnak a fegyveres erők. A források szerint ők ketten már hónapok óta vitában állnak egymással, de Kijev sikertelen ellentámadása csak tovább fokozta a feszültséget.

Decemberben Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy a NATO által előkészített és támogatott ukrán ellentámadás meghiúsítása az orosz hadsereg 2023-ban elért legfőbb célja volt.

Az elmúlt hetekben az orosz hadsereg a miniszter szerint “folyamatosan egyre előnyösebb pozíciókat foglal el és minden irányban bővíti az ellenőrzése alatt álló területeket” a frontvonalon.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható