Fotó: ShutterStock.com/ BSG_1974 (illusztráció)
Hirdetés

Az ünnepen a piacoknak és a virágkereskedéseknek zárva kell tartaniuk – ismertette a tárca.

Mladen Marinov belügyminiszter pedig a bTV hírtelevízió műsorában közölte: a főváros, Szófia, illetve a megyeszékhelyek körül a rendőrség fokozottan igazoltatni fogja az embereket, ellenőrizve, hogy valóban nyomós indokkal hagyták-e el lakhelyüket.

A koronavírus-járvány ellenére Bulgáriában nyitva lesznek a templomok húsvétkor, ahogy virágvasárnap is fogadták – a nem túl nagy számban megjelent – híveket. Bojko Boriszov miniszterelnök már korábban arra kérte a lakosságot, hogy inkább maradjon otthon és ott imádkozzon. Április 12-én az emberek azonban megrohamozták a piacokat és a virágüzleteket, figyelmen kívül hagyva a távolságtartási szabályokat.

A templomok nyitva tartására vonatkozó hatósági döntés mindemellett heves vitát váltott ki a közösségi médiában. A bolgár ortodox egyház a templomok nyitva tartásáért cserébe belegyezett, hogy rendszeresen fertőtlenítik az épületeket, s a hagyományoktól eltérően nem osztanak virágokat, a híveket pedig felkérték, hogy ne csókolják húsvét pénteken Jézus halotti leplét. Az orvosok és klinikák még virágvasárnap előtt figyelmeztettek a fertőzésveszélyre nagyobb gyülekezések esetében.

„Ne hagyjuk, hogy a kórházak halottasházakká váljanak” – hangoztatta felhívásában Kosztadin Angelov, a szófiai Alekszandrovszka klinika igazgatója.

Bulgáriában május 13-ig egészségügyi veszélyhelyzet van hatályban, kötelezővé tették a szájmaszkok köztéri viselését, a templomok mellett csak az élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok és benzinkutak tarthatnak nyitva. Eddig 747 az azonosított fertőzöttek száma, akik közül 36-an belehaltak a betegségbe, 105-en viszont meggyógyultak. A hatóságok szerint a járvány tetőpontját az országban az ortodox húsvétot követően érheti el.

A templomok nyitvatartása a szomszédos Romániában belpolitikai vitát okozott. Klaus Iohannis román államfő, aki nem ért egyet azzal, hogy a hétvégi ortodox húsvét idején enyhítsék a kijárási korlátozásokat, a belügyi tárca és az ortodox egyház megállapodásának felülvizsgálatát kérte szerdán a kormánytól. Az ortodox pátriárka és a belügyminiszter által kötött megállapodás ugyanis lehetővé tenné, hogy az ortodox hívek pénteken és szombaton a templomokhoz járuljanak a megszentelt kenyérért, a papok számára pedig azt, hogy házról házra járva osszák szét „a Jeruzsálemből érkező szent lángot”.