A hatóságok közlése szerint 995 oktatási intézmény, 110 bankfiók és 40 szórakoztatóelektronikai szaküzlet kapott olyan e-mailt, amely alapján bombariadót rendeltek el.

Hirdetés

„A bombafenyegetések száma rendkívül nagy. A rendőrség teljes erőbevetéssel dolgozik az érintett épületek biztonsági ellenőrzésén és a fenyegetések hátterében álló személyek azonosításán” – írta közösségi oldalán a rendőrség. Az eseteket egy különleges egység, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) vizsgálja, amely terrorfenyegetés címén indított eljárást. Ilyen bűncselekmény elkövetőjére Szlovákiában húsztól huszonöt évig terjedő, esetenként életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

A bombafenyegetést tartalmazó e-mailek szövegét a rendőrség nem, de több hírportál közzétette. A levelek szlovák nyelvűek, és iszlamista jellegű fenyegetést tartalmaznak. „A városaitokban a mudzsáhidok megölnek benneteket, bárhol is vagytok. Az iskola területén bomba van” – idézte egy tipikus e-mail első mondatait például a ma7-sk című, felvidéki magyar hírportál.

Korábban írtuk