Ukrajnát sokan sajnálják a háborús veszteségei és állapota miatt, több ország pedig végtelennek tűnő pénzösszegeket önt az országba. Vannak, akik fegyvereket küldenek, és vannak, akik pénzt, ugyanakkor az az egy bizonyos, Ukrajna gyakorlatilag államcsődben van, és bármennyi pénzt is öntenek bele, igazi pénznyelővé vált az ország – írja a portál.

Hirdetés

Nincs költségvetése, ipara és gazdasága, tulajdonképpen a külföldi donorok lélegeztetőgépén van, miközben tudják, hogy ezek a pénzek sosem fognak visszajönni, megtérülni. Az unió gyakorlatilag Ukrajna megsegítésének örve alatt dönti romba az európai gazdaságot, súlyos gazdasági válságot, recessziót és inflációt előidézve.

Az ország költségvetésén tátongó, jelenleg havi 5 milliárd dolláros lyuk becslések szerint hamarosan 9 milliárd dollárosra (mintegy 3600 milliárd forintra) nő. Az országban nincs elegendő pénz nyugdíjra, az állami alkalmazottak fizetésére, de újabb katonai kiadásokra sem.

A háború kezdete óta összesen mintegy 12,7 milliárd dollárnyi külföldi segély érkezett az országba, Kijev pedig most – az év végéig – további 15 milliárdban reménykedik.

Ennyibe került eddig a világnak Ukrajna megsegítése

Ukrajna általános gazdasági állapota kilátástalan; az ország, jelentős adósságai miatt, egy ideig ügyelt arra, hogy megtartsa hitelezőinek bizalmát, és szóba sem hozta az államadósság átütemezésének lehetőségét. Ezt az elvet azonban kénytelenek voltak feladni, és augusztus elején megállapodtak hitelezőik nagy részével arról, hogy két évig leállnak az adósság törlesztésével.

A lépést, mely 20 milliárd dollárnyi hitelt érint, a hitelminősítők – gyakorlatilag – csődeseménynek minősítették. Az ukrán pénzügyminisztérium sajtószolgálatának beszámolója szerint a Világbank eddig 14,4 milliárd dollár és 2,1 milliárd euró értékű hitelt hagyott jóvá Ukrajnának – ebből eddig 11,8 milliárd dollárt és 1,2 milliárd eurót folyósítottak.

Érdekesség, hogy miközben annak idején például a Gyurcsány-kormány (és más országok kormányai) durva megszorítások és feltételek mellett kapott hitelt, az IMF most az Ukrajnának juttatott pénzek folyósítását szinte semmilyen feltételhez sem köti.

Nemzetközi gazdasági szakértők szerint Ukrajna az idén 35–45 százalékos gazdasági visszaesést szenvedhet el, költségvetésének hiánya pedig az év végére elérheti az ötvenmilliárd dollárt – mintegy húszezermilliárd forintot. Összehasonlításul: ez majdnem akkora összeg, mint Magyarország teljes éves költségvetése – hívja fel a figyelmet az Origo.

– Ráadásul, összességében a háború kezdete óta Ukrajna 18 milliárd dollárt kapott nemzetközi partnereitől

– foglalta össze a számokat Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy a havi 5 milliárdos költségvetési szükségletet egyszer sem sikerült fedezni.

A tárcavezető becslései szerint Ukrajnának körülbelül 105 milliárd dollárra van szüksége a télre való felkészüléshez, a következő vetési szezon támogatásához, a szociális szükségletek finanszírozásához és az aknamentesítéshez.

Az unió további pénzeket akar önteni Ukrajnába

Korábban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke jelentette be, hogy az Európai Unió csúcstalálkozóján a résztvevő országok pénzügyminisztereit arra utasították, hogy dolgozzanak ki olyan mechanizmust, amellyel 2023-ban legalább 18 milliárd eurót juttathatnak Ukrajnának.

Az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy Ukrajna mintegy havi 3-4 milliárd euró összegű finanszírozást kér, hogy elegendő forrása legyen az alapvető szükségletekre. Ráadásul ezt a pénzt az USA-nak, az Európai Uniónak és a pénzintézeteknek kellene biztosítaniuk.

– Vagyis a vita az Ukrajnának juttatandó havi 1,5 milliárd euróról szólt, amit az Európai Unió finanszíroz majd. Ez összesen 18 milliárd eurót tesz ki a jövő évre, ez az az összeg, amelyre Ukrajna támaszkodhat

– tette hozzá. Von der Leyen kitért arra is, hogy az uniós országok pénzügyminisztereit utasították a megfelelő mechanizmus kidolgozására.

– De az is fontos, hogy jelezzük Ukrajnának, hogy nagyon jól tudjuk, milyen fontos számára ez a megbízható bevételi forrás

– mutatott rá Ursula von der Leyen.

Fotó: Origo
Az Egyesült Államok és az EU adta eddig a legtöbb pénzt Ukrajnának

Így dolgozik a magyar érdekek ellen Dobrev Klára

Brüsszel legfőbb célja most, hogy a magyaroknak és a lengyeleknek járó uniós forrásokat is Ukrajnára költse. Ez lenne számukra a legegyszerűbb dolog. Ebben pedig komoly segítséget nyújt nekik Dobrev Klára, aki napjainkban mindent elkövet azért, hogy egyetlen fillérnyi uniós pénzt se kapjon Magyarország. A Gyurcsány házaspár abban reménykedik, hogy ha nem kap Magyarország EU-s pénzeket, akkor a gazdaság összeomlik, és ők újra hatalomra kerülnek – írja az Origo.

A gazdaság összeomlásával kapcsolatos forgatókönyv természetesen nem reális, az ugyanakkor felháborító, hogy Dobrev Klára a saját hazája ellen tevékenykedik Brüsszelben, így akadályozva például a pedagógusok béremelését. Ezzel párhuzamosan Gyurcsányék magyarországi pártja, a Demokratikus Koalíció (DK) a pedagógusok béremelésének elmaradását kéri számon a kormányon.

Dobrev Klára például még 2019-ben mondta azt, hogy a korrupció visszaszorítása érdekében az Európai Uniótól kapott támogatásokat a jövőben ne a magyar kormányzat, hanem független európai intézmény ossza ki és felügyelje.

2020 májusában, a koronavírus-válság kellős közepén pedig arról értekezett Dobrev Klára, végre el kell fogadni azokat a szabályokat, melyek az antidemokratikus kormányokat kizárják az uniós források felhasználásából.

Majd pedig 2021 februárjában azt közölte a bukott miniszterelnök felesége: mai felszólalásomban azt kértem az Európai Bizottságtól, hogy az ilyen kormányok helyett a pénzt inkább adják közvetlenül az önkormányzatnak és civil szervezetnek.

Tavaly júliusában Gyurcsány Ferenc felesége teljesen nyíltan kijelentette: amíg Orbán Viktor és kormánya ezt a politikát folytatja, azaz, amíg Orbán Viktornak hívják Magyarország miniszterelnökét, egy fillér európai uniós támogatás nem fog érkezni az Orbán-kormány által szétosztható keretekből.

A teljes cikket az Origo oldalán olvashatják.

Korábban írtuk