Jelenlegi hely

diplomácia

Természetes a közös fellépés

Fotó: MTI, archív

Teljesen természetes és normális, hogy Magyarország és Románia közösen lép fel az ukrán oktatási törvény módosítása ügyében - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői kolozsvári látogatásáról beszámolva az MTI-nek.

Diplomáciai rendszerváltás

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

A holland és a román miniszterelnök felülbírálta heveskedő beosztottjait, az ukrán külügyminiszter pedig visszakozott, miután Magyarország bizonyos konfliktushelyzetekben határozott lépéseket tett nemzeti érdekei védelmében. A következetes és erőteljes diplomácia sikere drámai erővel mutatja meg, milyen sok lehetőséget szalasztott el az elmúlt évtizedek kormányokon átívelő meghunyászkodó gesztuspolitikája.

Kötelességünk megvédeni a magyar embereket

Fotó: MTI, archív

Az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl, vagy akár több ezer kilométerre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter berendelte a nagykövetet

Fotó: MTI, archív

Szijjártó Péter berendelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét hétfőre, mert személyesen is tájékoztatni kívánja, hogy "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását - tájékoztatta Menczer Tamás, a tárca szóvivője vasárnap az MTI-t.

Középpontban a magyar érdek képviselete

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu Budapesten

Céltudatos diplomácia
Az idei a diplomácia csúcséve a magyar külpolitika számára, hiszen minden korábbinál több rangos külföldi kormány- és államfő érkezik idén hazánkba. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatását például hatalmas nemzetközi érdeklődés övezte. Magyarország a V4-együttműködés soros vezetőjeként is hangsúlyos szerepet tölt be 2017-ben, miközben kiegyensúlyozott kapcsolatok építésére és fenntartására törekszik a régiónk életét meghatározó jelentős hatalmakkal.