Jelenlegi hely

diplomácia

Kötelességünk megvédeni a magyar embereket

Fotó: MTI, archív

Az a kötelességünk, hogy megvédjük a magyar embereket, éljenek Magyarországon, a határon túl, vagy akár több ezer kilométerre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter berendelte a nagykövetet

Fotó: MTI, archív

Szijjártó Péter berendelte a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) Ukrajna Budapestre akkreditált nagykövetét hétfőre, mert személyesen is tájékoztatni kívánja, hogy "szégyennek és gyalázatnak" tartja az ukrán oktatási törvény módosítását - tájékoztatta Menczer Tamás, a tárca szóvivője vasárnap az MTI-t.

Középpontban a magyar érdek képviselete

Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu Budapesten

Céltudatos diplomácia
Az idei a diplomácia csúcséve a magyar külpolitika számára, hiszen minden korábbinál több rangos külföldi kormány- és államfő érkezik idén hazánkba. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök látogatását például hatalmas nemzetközi érdeklődés övezte. Magyarország a V4-együttműködés soros vezetőjeként is hangsúlyos szerepet tölt be 2017-ben, miközben kiegyensúlyozott kapcsolatok építésére és fenntartására törekszik a régiónk életét meghatározó jelentős hatalmakkal.

Bocsánatkérésre várva

Fotó: MTI, archív

Magyarország meghatározatlan időre megszakította a nagyköveti szintű kapcsolattartást Hollandiával, miután a távozó holland nagykövet a terroristákhoz hasonlította a magyar kormányt. A diplomáciai konfliktus meghozta a teljes ellenzéki összeborulást: szélsőjobbtól szélsőbalig mindenki a holland nagykövet védelmére sietett.

A nagykövet álláspontja nem tükrözi a holland kormányét

Fotó: MTI, archív

Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül - jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken Hágában, a holland minisztertanács ülése előtt tett nyilatkozatában.