Ifjú politikusokat bemutató sorozatunkban országosan még kevésbé ismert, ám helyi szinten már komoly sikereket elérő szereplőket mutatunk be. Bóna Zoltán 24 évesen lett Dunavarsány polgármestere, majd Szigetszentmiklós és környékének országgyűlési képviselője, 2017 októberétől pedig a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

– 2003-ban, 22 évesen alakította meg a Fidesz dunavarsányi szervezetét. A párt ekkor épp túl volt egy választási vereségen. Mi ösztönözte?

– Pontosan a választási vereség rázott fel, hogy közéleti szerepvállalásban kezdjek gondolkodni. Pánczél Károly országgyűlési képviselőtársam, barátom indíttatására alapítottuk meg a helyi szervezetet, neveltetésünkből, közösségeinkből fakadóan a Fideszhez éreztük magunkat a legközelebb. Szerettük volna közéleti, politikai szinten is megjeleníteni a számukra fontos keresztény, nemzeti értékeket, az emberekre odafigyelő politizálást. A 2005-ös időközi választáson a dunavarsányiak aztán igent mondtak erre a programra. Akkor lettem polgármester.

– Ekkor még csupán 24 éves volt. Végzettsége szerint református lelkész, tudott szolgálni ebben a hivatásban?

– Lelkészként soha nem adatott meg dolgozni, mert hamarabb lettem polgármester, mint ahogy elvégeztem a teológiát.

– Édesapja, nagyapja szintén református lelkész volt. Mit szóltak ahhoz, hogy a politikát választotta, még ha a keresztény értékek képviseletében is?

– Támogatásukról biztosítottak, bár aggódtak a jövőmért. Általában az alapértékekhez való ragaszkodást tartják fontosnak, rám bízták, hol találom meg a helyem. Édesapám 1998 és 2002 között Dunavarsány alpolgármestere volt, édesanyám pedig szintén református lelkész. Mivel 1981-ben születtem, belenőttem abba, hogy 1990-től egy lelkészcsalád közéleti lehetőségei lényegesen kibővültek.

– Dunavarsányban háromszor is megválasztották polgármesternek, egyszer 70 százalékkal. Gondolom, ebben már nem csak az említett értékek játszottak szerepet…

– Első megválasztásomhoz elengedhetetlen volt az a közösségi bázis, amit az 1980 óta Dunavarsányban élő családomnak köszönhetek. Később pedig sikerült kézzelfogható sikereket elérni, Dunavarsány abban a tíz évben komoly iparosodáson ment keresztül.

– Most már a Csepel-szigetre épülő választókörzet országgyűlési képviselője. Az agglomerációs létből adódóan itt komoly kihívások vannak, a népességnövekedés után kapaszkodó infrastruktúra, nehéz közlekedés, nem is beszélve a Ráckevei-Duna évtizedek óta megoldatlan rehabilitációjáról.

– Választókörzetem Budapest határától Ráckevéig tart, de Ráckeve már nem tartozik bele, ugyanakkor Százhalombatta, Dunavarsány és Majosháza igen. Édes gondjaink vannak, a demográfiai adataink a legpozitívabbak, a szigetszentmiklósi központú választókerület a legdinamikusabban fejlődő térség az országban, ráadásul a csok eredményeinek köszönhetően újabb kiköltözési hullám várható. 2014-ben adtunk át egy új, 24 tantermes általános iskolát Szigetszentmiklóson, az elmúlt hetekben pedig a kormány két újabb iskola tervezéséről is döntött. A Ráckevei-Duna-ág tekintetében is elkezdődtek az első lépések, a nyaralóövezetek becsatornáztuk, hiszen sokan már életvitelszerűen élnek itt.

– Október óta frakcióvezető-helyettes. Olyan nevekkel került egy kategóriába, mint Németh Szilárd, Németh Zsolt, Hende Csaba, Halász János. Érzi ennek a súlyát?

– Érzem a felelősségét. Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy Gulyás Gergely frakcióvezető úr javaslatára a frakció megválasztott e tisztségre. Itt is azokat az értékeket szeretném képviselni, amiket eddig, vagyis egyházak, társadalom, család, nemzetpolitika.

– Gulyás Gergely és ön is a fiatal korosztály képviselője, mindketten 37 évesek. Fiatalodik a Fidesz?

– Egyértelmű nyitást látok a fiatal generációk felé, amely mind a frakcióban, mind a kormányban megfigyelhető.

– Életrajzában azt írja, hogy a cserkészkedés az egyik hobbija. Lehet ezt űzni 37 évesen?

– Ma már nem tudom napi szinten gyakorolni a cserkészkedést. De most is elhivatottsággal veszem magamra az egyenruhát. Ennek családi kötődése is van. Édesapám és a római katolikus pap 1989-ben közösen alapították újjá a dunavarsányi 724-es Kossuth Lajos Cserkészcsapatot. Ebben szocializálódtunk, ez volt az alapja közéleti szerepvállalásomnak, értékrendem kialakulásának: Isten, haza, embertárs.

Szarka Sándor