A Magyarországgal és a magyar választókkal szembeni támadások folytatódtak a sajtóban. 
 

Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt


Fotó: MTI, Szigetváry Zsolt

Több cikk szerint szélsőséges, kirekesztő kormány alakulhat. A hazai sajtó egy részéhez hasonlósan külföldön is a vidéki, szerintük tájékozatlan szavazókat hibáztatják. Az Index itthon szó szerint lehülyézte Magyarországot. Erre mondták azt többen, hogy szánalmas.

Jobboldali populista – ez lett az új szitokszó a liberális nyugati médiában. A kifejezést Orbán Viktor és kormányának jelzőjeként használják, főként azóta, hogy kétharmados győzelmet szerzett a választáson.

„Erős Magyarország, amely tisztán keresztény, fehér, és mindenek előtt a saját érdekeit nézi” – idézi fel a német 3sat tévéadó Kulturzeit című műsorának vezetője, hogy szerinte milyen országot ígért Orbán Viktor a kampányban. Külön kiemelte a „fehér” szót, vagyis egy nappal a magyarországi választás után már előkerült a „rasszista kártya” Németországban.

A műsorban az „Orbán-rendszert” vesézték ki, amelyet a készítő „Európa utolsó önkényuralmi nemzetállamának” nevez. Ehhez csak és kizárólag olyanokat hívtak segítségül, akik régóta és rendszeresen bírálják a Fidesz-KDNP kormányt.

Heller Ágnes filozófus szerint téves következtetés, hogy Orbán Viktor mögött állna a magyarok többsége. Szerinte azért tudott nyerni a Fidesz, mert gyűlöletet keltett a bevándorlókkal szemben.

Dalos György közíró szerint Orbán Viktor a félelemkeltéssel és gyűlöletkeltéssel kampányolt. Azt mondta, az embereket rettegéssel töltette el a menekültekkel, illetve Soros Györggyel szemben. Dalos György itt külön kiemelte a magyar milliárdos zsidó származását is.

Fischer Iván világhírű karmester is régóta heves bírálója a polgári kormánynak. A német tévének azt mondta, a magyar falvak többségében csak egyetlen tévéadót lehet fogni, amelyen a migráció veszélyeiről volt kizárólag szó. A dirigens ezzel arra utalt, hogy szerinte a vidékiek tájékozatlanul mentek el szavazni.

A műsor színvonaláról sokat elárul, hogy az összeállítás szerkesztője a nagyobbik kormánypártot „Fides”-nek nevezi, Jobbikot pedig angolosan „Dzsobbiknak”.

Erre a linkre kattintva a teljes cikket elolvashatja.

(hirado.hu)