Diplomáciai rekordhónapon van túl Orbán Viktor miniszterelnök, aki az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel – mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az államtitkár emlékeztetett: Orbán Viktor az elmúlt hetekben találkozott a világ legfontosabb vezetőivel, így a német kancellárral, a kínai és az izraeli miniszterelnökkel, az orosz és a török elnökkel, valamint telefonon beszélt az amerikai elnökkel, akivel a NATO-csúcs keretében néhány mondatot személyesen is váltottak.

„Mindez az jelenti, hogy a világ vezetői odafigyelnek a magyar miniszterelnökre, egy olyan közép-európai miniszterelnöknek tekintik, akinek a véleményét fontos és érdemes is meghallgatni” – értékelt Menczer Tamás. 

Hozzátette: bár politikai ellenfelei azzal bírálják a kormányt, hogy Magyarország diplomáciailag elszigetelt, ezek a találkozók jól mutatják, hogy ez „alaptalan butaság”, ennek éppen az ellenkezője igaz.