Képernyőfotó: szazadveg.hu

A legfrissebb közvélemény-kutatás tanúsága szerint az előző hónapokhoz képest nem változott jelentősen a politikai erőtér – olvasható a Századvég Alapítvány honlapján.

Képernyőfotó: szazadveg.hu

A teljes népesség körében továbbra is a választásra jogosult állampolgárok 32 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re egy most vasárnap tartandó voksoláson.
A második helyen a Jobbik áll 11 százalékkal, megelőzve a Magyar Szocialista Pártot, amelynek támogatottsága július végén 10 százalék. 
A teljes népesség körében a DK-ra 4 százalék szavazna, az LMP-re 3 százalék, míg az Együtt továbbra is 1 százalékon áll.
Más pártokra a megkérdezettek 6 százaléka adná a voksát, míg a bizonytalanok aránya – a májusi felmérési eredménnyel egybehangzóan – 33 százalék.

A biztos szavazó pártválasztók preferenciáira is a stabilitás jellemző, csupán hibahatáron belüli elmozdulások történtek a kutatóintézet legutolsó felmérése óta.
A Fidesz-KDNP támogatottsága júliusban 1 százalékponttal magasabb, vagyis szinte minden második biztos szavazó pártválasztó – 48 százalékuk – a pártszövetségre voksolna jelenleg.
Az MSZP támogatottsága 2 százalékponttal visszaesett, míg a Jobbik szavazótábora 1 százalékponttal nőtt május óta, így jelenleg a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka szavazna az MSZP-re és 19 százalékuk a Jobbikra.
A DK és az LMP egyaránt a biztos szavazó pártválasztók 5–5 százalékának támogatottságát tudhatja maga mellett, csakúgy mint az előző, májusi felmérés eredményei szerint.
Az Együtt ebben a közegben is 1 százalékot ért el, más pártokra pedig a biztos szavazó pártválasztók 5 százaléka szavazna.

Forrás: szazadveg.hu