Az Együtt szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki nyilatkozatával „a Fidesz valódi tervét” árulta el, miszerint a Fidesz-kormány ki akarja vezetni Magyarországot az Európai Unióból.

Az ellenzéki párt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Kormányinfón a brit népszavazással kapcsolatban feltett kérdésre Lázár János személyes álláspontjáról beszámolva azt mondta, megerősödött az a meggyőződése, hogy jó szívvel nem tudna a bennmaradás mellett szavazni. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne Európa-párti, de nem ért egyet azzal, amit ma Brüsszel tesz – magyarázta. Lázár János felidézte, annak idején Magyarország belépése mellett kampányolt, ugyanakkor hozzátette, napjainkban „az EU intézményrendszere több bajt hoz az Európa-gondolatnak, mint megoldást”.

Az Együtt szerint Lázár János a kijelentésével leleplezte, hogy a „kvótareferendumnak hazudott népszavazás” célja az Európai Unió meggyengítése és Magyarország Európából való kivezetése. Az Együtt felszólította a kormányt, hogy ne tartsa meg ezt a népszavazást, hanem ehelyett „egy szorosabb föderális együttműködést megvalósító, az unió polgárai számára érezhető előnyökkel járó Európai Unióért” dolgozzon.

MTI