Közel hétszáz szakértővel fogja támogatni a jogosulatlan menedékkérők visszatoloncolását az uniós határvédelmi ügynökség (Frontex) – tudatta kedden az Európai Bizottság.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A szakembereket a schengeni tagállamok bocsátják a kiterjesztetett mandátumú szervezet rendelkezésére, a testület létszámát 690 főben állapították meg.
    
„Ez segít a hatékonyság fokozásában és megadja a szükséges támogatást a túlterhelt nemzeti hatóságoknak. Ez különösen fontos Görögország és Olaszország esetében, ezekbe az országokba ugyanis tavaly rekordszámú migráns érkezett” – jelentette ki Fabrice Leggeri, a Frontex vezetője.
    
Az ügynökség december elején szólította fel a tagállamokat, hogy bocsássanak rendelkezésre képzett tisztségviselőket, akik segíthetik a bevándorlók azonosítását, a kapcsolattartást a származási országokkal, illetve annak az ellenőrzését, hogy az emberi jogi egyezményekkel összhangban hajtják-e végre a visszaküldési műveleteket.
    
A visszatoloncolások megszervezésére, összehangolására szolgáló testület tagjai speciális kiképzésben részesülnek, mielőtt munkába állnának.
    
Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos hangsúlyozta: „a jogosulatlan menedékkérők visszaküldésének biztosítása lényeges elemét képezi egy jól működő migrációs politikának és fontos célja az európai bevándorláspolitikának”.
    
A hivatalos adatok szerint a Frontex tavaly mintegy 10.700 migráns kitoloncolását koordinálta.

(MTI)