Többen bírálták Sebastian Kurz osztrák kancellárt az Európai Parlament (EP) keddi strasbourgi plenáris ülésén az ENSZ migrációs csomagjának elutasítása miatt, de voltak, akik ugyanezért támogatásukról biztosították.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az előző félévi osztrák soros EU-elnökséget értékelő vitán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Ausztria nem szavazta meg decemberben az egyezményt.

„Nem értettem, hogy mi történik, és most sem értem” – jelentette ki Juncker, aki Kurzhoz hasonlóan a jobbközép erőket tömörítő Európai Néppárt (EPP) tagja.

A brüsszeli testület vezetője az osztrák elnökség méltatásával kezdte felszólalását, mondván, „lenyűgöző teljesítményt” sikerült felmutatni 2018 második felében. Kiemelte, hogy az egyetlen jelentős gyenge pontot a Bécs felől érkező „negatív jelzések” jelentették az ENSZ migrációs csomagját illetően.

Hangsúlyozta, többen bírálják ezen állásfoglalása miatt, azonban tévednek, akik szerint e kérdésnek nincs helye a mostani vitában.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője nem tért ki az ügyre, pusztán az osztrák elnökséget dicsérte, amelynek során szerinte még az előzetes  várakozásokat is felülmúlták.

A szociáldemokrata képviselőcsoport részéről Maria-Joao Rodriguez azonban elítélte, hogy Ausztria, s példája nyomán több más tagállam is tartózkodott a migrációs csomag szavazásán.

Ska Keller zöldpárti társelnök hasonló véleményének adott hangot, miszerint a lépés ártott az Európai Uniónak.

A patkó bal szélén ülő Egyesült Európai Baloldal – Északi Zöld Baloldal (GUE-NGL) nevében Dimitriosz Papadimulisz szólalt fel, aki szerint Ausztria nagy szégyent hozott az EU-ra az elutasítással.

Jörg Meuthen, a Szabadságjogok és Demokrácia Európája Mozgalom (EFDD) politikusa ezzel szemben úgy vélekedett, hogy az osztrák kormány bátran szembe mert szállni a „katasztrofális” egyezménnyel.

Harald Vlimsky, a Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) frakció osztrák képviselője pedig kijelentette, az osztrákok nagy többsége ellenezte a megállapodást. „Nem akarjuk a jogrendünkbe foglalni ezt az elhibázott szöveget” – mondta.

Sebastian Kurz egyebek mellett a brit EU-tagság megszűnésének folyamatáról, a belső piaci szabályozásról, a költségvetésről, valamint a migrációs helyzet sikeres kezeléséről beszélt. Utóbbi kapcsán közölte, megpróbálták nem tovább szítani a kötelező menekültkvótákról szóló vitát, hanem új megoldási javaslatot terjesztettek elő.

A kancellár annyit reagált a bírálatokra, hogy szerinte elfogadhatóak a nézetkülönbségek akár pártcsaládon belül is, a lényeg az előrelépés a fontos területeken.

Öt ország szavazott az ENSZ migrációs csomagja ellen, Csehország, az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország és Magyarország, tizenkettő pedig tartózkodott.

A világszervezet 193 országa még 2016 őszén egyezett meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásáról, melynek célja a bevándorlás biztonságossá tétele és legális csatornába terelése, az illegális migráció visszaszorítása, a jogosulatlanul érkezők kitoloncolásának felgyorsítása és az integráció erősítése. 

Az ellenzők azzal érveltek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között.