Több halálos áldozata is van a müncheni Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözésnek – jelentette pénteken a Süddeutche Zeitung című helyi lap weboldala.A német média szerint egy elkövető lehet, további részletek nem ismertek.

Fotó: Twitter

19:50

Pánik tört ki péntek este München belvárosában az Olympia bevásárlóközpontban történt lövöldözés után – jelentette a Bayerische Rundfunk (BR) honlapja.

A dpa német hírügynökség tudósítójára hivatkozva a hírportál azt írja: a belváros sétáló övezetéből rengetegen szaladtak ki a Karlplatzra, és sok felfegyverzett rendőr érkezett a környékre.

A rendőrség a közösségi médiában azt írta: tudnak arról a szóbeszédről, hogy a belvárosban is lehetett lövöldözés, de egyelőre nem világos a helyzet. A BR helyszínen lévő riportere arról számolt be, hogy a belvárosban minden üzlet bezárt.
    
A rendőrség szóvivője közben megerősítette: a bevásárlóközpontban többen meghaltak és megsérültek. Elmondta azt is: egy gyorsétteremben kezdődött a lövöldözés. Azt egyelőre nem tudni, hogy egy vagy több elkövető volt.

20:30

Legalább három elkövetője és több halottja van a péntek délután kezdődött müncheni lövöldözésnek – jelentette a Bild című lap az online kiadásában Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszterre hivatkozva. A rendőrség azt gyanítja, hogy az Olympia bevásárlóközpontban  történt lövöldözés terrortámadás volt.

A bajor  miniszter elmondta, hogy a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni.
    
A müncheni rendőrség a Twitter-oldalán felszólította a bajor tartományi főváros lakóit, hogy távozzanak az utcákról, és ne hagyják el otthonukat.
    
„Nem tudjuk, hogy hol vannak az elkövetők” – áll a rendőrség Twitter-üzenetében.    
    
Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint hat halálos áldozata van a lövöldözésnek. Ezt a rendőrség nem erősítette meg, arra hivatkozva, hogy még tart az intézkedés.
    
A rendőrség eddigi adatai szerint a lövöldözés a bajor tartományi főváros északi részén kezdődött, az olimpiai parkban fekvő bevásárlóközpont közvetlen közelében röviddel 18 óra előtt. Szemtanúk három fegyverest láttak. A lövöldözés a bevásárlóközpontban folytatódott.     
    
A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására.
    
A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart.
    
Több hírportál azt jelentette, hogy este lövöldözés kezdődött a belvárosban is, nagyjából hét kilométerre a bevásárlóközponttól. A rendőrség erről azt közölte, hogy egyelőre híresztelésről van szó, és nem világos a helyzet. Sajtóbeszámolók szerint  környéken sok a rendőr, az üzletek bezártak.
    
A Bild szerint este készenlétbe helyezték a szövetségi rendőrség első számú terrorelhárító alakulatát, a GSG9 nevű egységet.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) arra kéri a Münchenben élő magyarokat, hogy tartsák be a helyi hatóságok utasításait, és ne menjenek az utcára.

A tárca péntek esti, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Müncheni Főkonzulátus folyamatosan figyeli az eseményeket, a Főkonzulátus munkatársai kapcsolatban vannak a rendőrséggel, de hivatalos tájékoztatást még nem kaptak.

Ma esti müncheni amatőr videó, meg nem erősített hírek szerint itt kezdődött a lövöldözés, majd folytatódott később a plázában:
 

20:55

Végzett magával a müncheni lövöldözés egyik elkövetője – jelentette péntek este a Bild című német lap az online kiadásában.

A lap információi szerint az elkövető lőfegyverével főbe lőtte magát a bajor tartományi főváros északi részén fekvő olimpiai parki bevásárlóközpontban (OEZ).

Az RTL országos kereskedelmi televíziónak egy szemtanú arról számolt be, hogy az egyik lövöldöző a külföldieket szidalmazta, és a neonáci szubkultúrában szokásos viselet elemei között számon tartott bakancsot viselt.
    
A rendőrség szerint hárman lövöldöztek Münchenben. Még nem sikerült kézre keríteni őket.
    
A Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint a korábbi jelentésekkel szemben csak egy helyszín van, az OEZ. Máshol nem volt lövöldözés.

21:20

Több helikopterrel úton van Münchenbe a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9) – jelentette a Bayerische Rundfunk (BR.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség arra kérte az autósokat, hogy hagyják el, illetve tegyék szabaddá a bajor nagyváros felé tartó autópályákat, hogy a hatóságok akadálytalanul haladhassanak rajtuk.

A rendőrség megerősítette: továbbra sem sikerült senkit sem kézre keríteni, de nagy erőkkel folyik a kutatás az elkövetők után. A halálos áldozatok számáról továbbra sem tudtak biztos adatot mondani.
    
A müncheniek közben a közösségi médiában kezdtek menedéket kínálni mindazoknak, akiknek a lövöldözés és az azt követő intézkedések miatt most nincs hova menniük.

21:38

A müncheni rendőrség pénteken a közösségi médián keresztül tudatta: hat halálos áldozata van az Olympia bevásárlóközpontban elkövetett feltételezett terrortámadásnak. A sebesültek számáról egyelőre nincs pontos adat.
    
A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után. Hangsúlyozták: egyelőre semmilyen arra utaló információval nem rendelkeznek, hogy iszlamista háttere lenne a terrortámadásnak.
    
Közben a német szövetségi kormányzat szintén az egyik közösségi oldalon fejezte ki részvétét. Ezzel egy időben közölték: egyelőre nem tudnak, de nem is akarnak állást foglalni vagy spekulálni az üggyel kapcsolatban.

21:50

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek – mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke az MTI-nek.

Kifejtette: péntekre harminc olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek.
    
Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni – tette hozzá.
    
A sajtófőnök kiemelte: természetesen sokkal többen élnek és dolgoznak Münchenben és környékén, nagyjából 15-20 ezer magyar.
    
A müncheni főkonzulátus munkatársai folyamatosan kapcsolatban állnak a bajor belügyminisztériummal és a müncheni rendőrséggel – mondta. Hangsúlyozta: a hatóságok azt közölték, hogy az áldozatokat még nem tudták azonosítani, és ha van magyar az áldozatok vagy a sérültek között, azt azonnal tudatják.
    
Menczer Tamás arra is kitért, hogy eddig a müncheni főkonzulátusnak egyetlen magyar sem jelezte, hogy szerettét, ismerősét nem találja.

21:51

Csehország a müncheni lövöldözésre reagálva megerősítette Németország felőli határának ellenőrzését – közölte Milan Chovanec belügyminiszter péntek este a cseh közszolgálati hírtelevízióban (CT24), amely rendkívüli adásban, élőben követi a bajor fővárosban zajló drámai eseményeket.

„Megerősítettük a cseh-német határsáv ellenőrzését. Ezt azt jelenti, hogy a határ mentén nagyobb számú rendőr van készenlétben és teljesít szolgálatot” – mondta a miniszter.
    
Milan Chovanec szerint megelőző intézkedésről van szó, amelynek abban az esetben lenne különös fontossága, ha az esetleges elkövetők Csehországba próbálnának menekülni.
    
A miniszter elmondta: Csehországban további biztonsági intézkedéseket nem terveznek, s a cseh biztonsági szolgálatok nem rendelkeznek olyan információkkal, amelyek szerint bármiféle terrorista támadás fenyegetne az országban.
    
Chovanec szerint a biztonsági szolgálatok és a rendőrség illetékes vezetői folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet, de a cseh nemzetbiztonsági tanács összehívását pillanatnyilag nem tartja szükségesnek. „Ki kell várnunk a német rendőrség akciójának a végét, és a hivatalos információkat, mi is történt valójában. További érdemi intézkedéseket csak azután tudunk meghozni” – jegyezte meg a cseh belügyminiszter.

22:33

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter korrigálta korábbi közlését, adatai szerint nem legalább három, hanem „legalább egy” elkövetője van a péntek esti müncheni lövöldözésnek – jelentette késő este a Bild című német lap az online kiadásában.

A lövöldözésben a müncheni rendőrség szóvivője szerint legalább hatan haltak meg.
    
Tájékoztatója után a Münchener Abendzeitung című lap az online kiadásában a szövetségi rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy hétre emelkedett a halálos áldozatok száma. Ezt az információt hivatalos helyről nem erősítették meg.
    
Közben Berlinben a szövetségi kormány országos válsághelyzetre készül, a kancellári hivatalban több minisztériumból álló stábot hoztak létre, amely folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal. Angela Merkel kancellár nem tartózkodik hivatalában, Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter viszont megszakította szabadságát.

22:55

Az erdélyi Tusnádfürdőn tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök péntek este telefonon konzultált a müncheni eseményekről és az azok kapcsán esetleg szükségessé váló intézkedésekről Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap a helyzet alakulásáról – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a halálos áldozatokat is követelő müncheni lövöldözések kapcsán Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek – közölte Havasi Bertalan.

MTI, Fotó: Twitter, MTI/EPA, MTI/AP