Az Európai Néppárt brüsszeli csúcstalálkozóján sikerült megvédeni Magyarország álláspontját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az unióban maradó tagállamok szombati rendkívüli csúcstalálkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A kormányfő Soros György brüsszeli látogatásáról úgy vélekedett: „van, aki ártani akar Magyarországnak, van, akinek az a dolga, hogy megvédje”. Véleménye szerint sikerült helyre tenni ezeket a dolgokat Brüsszellel.

Elmondta, hogy a Közép-európai Egyetem ügye a maga jogi menetében halad tovább. Kijelentette, Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket. Ez egy jogi kérdés, az Európai Bizottság és Magyarország tárgyalni fog róla a következő hónapokban. Magyarország végre fogja hajtani a vita eredményeképpen kialakuló megállapodást – közölte a miniszterelnök.


A magyar kormány Európa-párti

Az Európai Unióban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája. A magyar kormány ugyanis Európa-párti – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben szombaton, az unióban maradó tagállamok rendkívüli csúcstalálkozóját követően magyar újságírók előtt.

Hangsúlyozta, nem enged azon véleményéből, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni. Erről nyílt vitát, megbeszéléseket kell folytatni – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, vannak olyan kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézve, ilyen a migráció és az Európai Bizottság rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezése.

A „Stop Brüsszel” nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány, Magyarország azt szeretné, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. Maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük – fogalmazott a kormányfő.

MTI