Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken délután, a volt német kancellár halálhírére reagálva.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Közleményben méltatta az elhunyt Helmut Kohl kancellárt  pénteken George H. Bush, az Egyesült Államok volt elnöke is. Az idősebb Bush elnök „a szabadság igaz barátjaként” és a második világháború utáni Európa „egyik legnagyszerűbb vezetőjeként” méltatta a volt német kancellárt. 
„A hidegháború békés befejezése és Németországnak a NATO keretein belül történő újraegyesítése érdekében végzett szoros együttműködésünk életem egyik legnagyobb boldogsága marad” – fogalmazott George H. Bush.
„Közös törekvéseinkben Helmut Kohl szikla volt, kitartó és erős. Ma gyászoljuk, hogy elveszítettük, de tudjuk, hogy figyelemre méltó élete merészségre és nagyszerű teljesítményekre ihleti majd a jövendő nemzedékek vezetőit” – állt közleményében.

Bill Clinton, aki 1993 és 2001 között volt az Egyesült Államok elnöke, nyilatkozatában  arra hívta fel a figyelmet, hogy Helmut Kohl „felkészítette Európát a XXI. századra”.
„Arra volt hivatott, hogy megválaszolja korának legfontosabb  kérdéseit, és korrekt válaszaival lehetővé tette egy erős és virágzó Németország újraegyesítását, valamint az Európai Unió megteremtését” – hangsúlyozta az Egyesült Államok 42. elnöke. 

Helmut Kohl egy látnok és egy olyan államférfi volt, aki az európai népek közötti megbékélést és az egységet védelmezte – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében. 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében hangsúlyozta, örökké emlékezni fog az egykori kancellárra, aki olyan barát és olyan államférfi volt, aki segített újraegyesíteni Európát.
    
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üzenetében úgy fogalmazott, Helmut Kohl maga volt a testet öltött egyesült Németország, az egyesült Európa. 
Amikor a berlini fal leomlott, ő volt ugyanis, aki felismerte és megragadta az adódó alkalmat. Egy igaz európai – húzta alá a főtitkár.

Helmut Kohl elhunyt német kancellár „maga volt Európa”, halála pedig mélyen érintett – írta közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
Kohl számára Európa mindig is egy békeprojekt volt. Sohasem felejtette el, hogy az európai projekt megmentette a kontinenst a világháború után. Ezért számára ez nemcsak jóléti kérdés volt, hanem egyben közös felelősségvállalás a jövőért – mutatott rá Juncker.

Nagy európaiként, az újraegyesült egyesült Németország és a francia-német barátság megalkotójaként méltatta az elhunyt kancellárt Emmanuel Macron francia elnök.
Macron szerint „Európánk három nagy alkotása, a schengeni övezet, a közös valuta és az európai védelmi politika beindítása nagyon sokat köszönhet” Helmut Kohlnak, aki „meghatározta a közös emlékezetünket”.
Az elnöki hivatal az is jelezte, hogy a francia elnök részvétét nyilvánítja és barátságát fejezi ki Angela Merkel német kancellárnak és Németországnak.

Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben – írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök.
Putyin hangsúlyozta, hogy a néhai Kohl kancellár nevéhez a német történelem rendkívül fontos eseményei fűződnek.
„Szerencsém volt személyesen eszmecserét folytatni Helmut Kohllal. Őszintén csodáltam bölcsességét, azt, hogy képes volt kiegyensúlyozott, előremutató döntéseket hozni még a legnehezebb helyzetekben is. Oroszországban olyan emberként fognak rá emlékezni, aki elvi híve volt az országaink közötti barátság fejlesztésének, és aki óriási mértékben járult hozzá a kölcsönösen előnyös partneri és jószomszédi viszonyhoz” – fogalmazott az orosz vezető a Kreml sajtószolgálata szerint.
Putyin elnök őszinte részvétét fejezte ki az elhunyt hozzátartozóinak és barátainak, valamint Németország kormányának és népének.
    
Részvéttáviratában Dmitrij Medvegyev kiemelkedő államférfiként, az európai és a világpolitika pátriárkájaként, Németország egyesülésének alkotójaként jellemezte az elhunytat. Ugyancsak méltatta a hidegháború befejezéséhez, valamint a mai napig az orosz-német viszony tartós alapjául szolgáló szerződések kidolgozásához való személyes hozzájárulását. Szintén kiemelte Kohl hozzájárulását az Oroszország és Németország közötti jószomszédi és partneri viszony valamint együttműködés fejlesztéséhez és megerősítéséhez való hozzájárulását.
    
Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár szerint a németek jogosan nevezték el Kohlt „a német egység kancellárjának”. Rámutatott, hogy a politikus nemcsak a személyes tulajdonságainak köszönhetően kerül be a történelemkönyvbe, hanem mert olyan nagy horderejű események korszakában állt hazája kormányánál, mint a nukleáris fegyverkezési verseny lezárása, a hidegháború befejezése, a berlini fal leomlása és a német újraegyesülés. 
„Nagy szerencse volt, hogy abban a nem könnyű időszakban a vezető hatalmak élén olyan államférfiak álltak, akik felelősségérzettel voltak felruházva, akik határozottan megvédték országuk érdekeit, és ugyanakkor képesek voltak figyelembe venni mások érdekeit, akiknek sikerült átlépniük az általános gyanakvás küszöbét a partnerség és a kölcsönös bizalom irányába” – vélekedett Gorbacsov.
Megemlékezett arról, hogy 2014 decemberében, a berlini fal leomlásának 25. évfordulóján megtartott ünnepségek alkalmából Kohl megajándékozta őt az Aggódom Európáért! című könyvével. Ebben a volt kancellár egyebek között attól óvta a Nyugatot, hogy semmibe vegye Oroszország érdekeit. Felidézte a kötet egyik kulcsgondolatát, amelynek értelmében „a nyugati országoknak Oroszországgal és Ukrajnával együtt gondoskodniuk kell arról, hogy ne vesszen oda mindaz, amit valamikor elértünk” – írta alapítványának honlapján Gorbacsov.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Helmut Kohl a XX. század utolsó negyedének egyik legnagyobb államférfija volt Európában – jelentette ki Václav Klaus volt cseh államfő.
Václav Klaus szerint az egykori német kancellár meggyőződéses híve volt Európa egyesítésének. „Európa elsősorban neki köszönheti az eurót, ami számára kiemelt politikai projektnek számított, és aminek gazdasági alapjait nem volt hajlandó figyelembe venni” – tette hozzá Klaus. 

Lengyel kormány- és ellenzéki politikusok egyaránt Németország egyesítése és a lengyel-német megbékélés atyjaként emlékeztek meg a kancellárról.
Krzysztof Szczerski, az államfő kabinetfőnöke és külügyi államtitkára kijelentette: Lengyelországban úgy emlékeznek majd Kohlra, mint aki Németország egyesítése után a lengyel-német kapcsolatok rendezésének is atyja volt. Emlékeztetett arra, hogy a néhai német kancellár védnöke volt a közös országhatárról szóló, 1990-es megállapodásnak, majd 1991-ben aláírta a két ország közötti alapszerződést.
Beata Szydlo miniszterelnök Twitter-bejegyzésében kiemelkedő személyiségnek, államférfinak, különleges idők nagy politikusának nevezte Kohlt.
Witold Waszczykowski külügyminiszter a tárca honlapján közzétett részvétnyilvánításban kiemelte Kohlnak Európa egyesítésében betöltött szerepét is.
Lech Walesa, a rendszerváltás utáni első szabadon választott lengyel államfő, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója elmondta: jól értették egymást Kohllal. 
Grzegorz Schetyna, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnöke Twitter-bejegyzésében azt írta: az elhunyt politikus „egyesítette Németországot, összefogta Európát”. 

Helmut Kohl nagy német és nagy európai személyiség volt, és halálával bevonult a történelembe – mondta Angela Merkel német kancellár. 
Helmut Kohl munkásságát a német politika utóbbi évtizedeinek két legfontosabb feladata, a haza egységének helyreállítása és Európa egységének megteremtése határozta meg – tette hozzá. 
A kancellár leszögezte, Helmut Kohl megértette, hogy a két feladat elválaszthatatlanul összekapcsolódik, és rendkívüli elkötelezettséggel küzdött mindkét célért.
Halála rögtön felidézi ennek a „minden szempontból nagy embernek a képét, teljesítményét, államférfiként betöltött szerepét Németország történelmi órájában, de eltart még egy ideig, mire igazán fel tudjuk mérni, hogy mit is veszítettünk távozásával” – mondta Angela Merkel.
Nagy szerencse a németeknek, hogy megadatott nekik egy olyan államférfi, mint Helmut Kohl, és sokáig fogják még „tanulmányozni és csodálni”, hogy milyen kivételes ügyességgel ragadta meg és használta ki a Németország újraegyesítésére kínálkozó történelmi esélyt.
Az „államvezetés művészetének legmagasabb foka” volt, ahogy Helmut Kohl „okosan, és valamennyi szomszédunkkal és barátunkkal egyetértésben” megállapodásra jutott az egység helyreállításáról – mondta Angela Merkel.     
    
Frank-Walter Steinmeier német államfő a pénteken elhunyt kancellár özvegyének küldött részvétnyilvánító táviratában kiemelte, hogy Helmut Kohl élete véget ért, de életműve megmarad.
A szövetségi elnök a távirat tartalmát ismertető sajtónyilatkozatában hozzátette: Helmut Kohl halálával a német történelem egy szakasza is véget ér. Helmut Kohlnak köszönhető, hogy Németország „európai és egyesült nemzetté” válhatott, és ezzel lezárult a „+német kérdés+”. 
A néhai kancellárt a „politikai érzéke, hatalmas tapasztalata és az a kiemelkedő tehetsége, amellyel elnyerte szomszédjaink és partnereink bizalmát, képessé tette arra, hogy felismerje és határozottan megragadja a történelmi esélyt, így sikerült megvalósítania a német egységet, békés egyetértésben és jó partnerségben európai szomszédjainkkal” – mondta Frank-Walter Steinmeier.
    
A CDU testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) vezetője, Horst Seehofer bajor miniszterelnök kivételes politikusnak nevezte Helmut Kohlt, és hangsúlyozta, hogy neve örökre összekapcsolódik a német egység helyreállításával.
Mint mondta, Kohl soha nem veszítette el az egységbe vetett hitet, mindig állhatatosan dolgozott érte, és határozottsága, politikai tehetsége és széles látóköre révén sikerült élnie az 1989-1990-ben megnyílt „egyedülálló történelmi eséllyel”.
    
A CDU/CSU pártszövetség koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről Martin Schulz pártelnök nagy államférfinek nevezte Helmut Kohlt. A néhai kancellár „víziója az európai Németország” volt, öröksége így „a német nemzetnek és egész Európának szól”.
    
A liberális FDP – amely Kohl idején a CDU/CSU koalíciós társa volt – elnöke, Christian Lindner hangsúlyozta, hogy Helmut Kohl nemcsak a német egység kancellárja, hanem „szenvedélyesen Európa-párti” ember volt, és egy egész nemzedék életét meghatározta.

MTI, demokrata.hu