Nemzetközi szemlét és borkóstolót tartanak a portugieser népszerűsítésére április 6-án és 7-én Pécsen, amelyen először kóstolhatják meg a borkedvelők a villányi borvidék új „közösségi bisztróborát”.
 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A hatodik Portugieser du Monde elnevezésű megmérettetésre hat magyar borvidékről és szerb, horvát, szlovén, szlovák, osztrák és német borvidékekről több mint 70 borral jelentkeztek – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott tájékoztatójában.
    
Mint közölték, a nemzetközi portugieser-fajtaversenyt rendezvény első napján bonyolítják le, amikor a nemzetközi zsűri előtt mérkőznek meg a benevezett borok. Az eseményre idén öt országból – Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból, Ausztriából és Magyarországról – érkeznek a zsűri tagjai.
    
Másnap délután a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában adják át a championdíjakat, az aranyérmes és ezüstérmes boroknak járó elismeréseket, ekkor kóstolhatja meg a nagyközönség is a benevezett borok nagy részét, valamint a Pécsre érkező borászatok portugiesereken kívüli kínálatát is – ismertették.
    
A szervezők beszámoltak arról is, hogy a szombati kóstolófesztiválon lehet majd először megkóstolni, a hivatalos premier előtt a villányi borvidék újdonságát, egy portugieseralapú házasítást. A Redy elnevezésű „Y-generációs közösségi bisztróbor” tíz pincészet tolmácsolásában, tehát tíz verzióban érkezik a fesztiválra – hangsúlyozták.
    
A portugieser kékszőlőfajta egész Közép-Európában elterjedt, de sokszor lebecsülik – fejtette ki korábban az MTI-nek a verseny főszervezője, Győrffy Zoltán. A Portugieser du Monde célul tűzte ki, hogy azokat a termelőket fogja össze, akik hisznek a fajtában, annak jövőjében, és tesznek is érte – fogalmazott.

(MTI)