Gyorséttermekből rendelt menüvel volt kénytelen kínálni vendégeit Donald Trump amerikai elnök hétfőn, amikor a Fehér Házban banketten fogadta az amerikai főiskolai futball-bajnokság győztes csapatának, a Clemson Tigersnek a tagjait.

Fotó: MTI/EPA/Chris Kleponis

Fotó: MTI/EPA/Chris Kleponis

Trump, aki imádja a hamburgereket, ráadásul maga rendelte meg és fizette ki a 300 hamburgert, valamint sült krumplit, pizzát és más finomságot, mivel a több mint három hete tartó részleges kormányzati leállás miatt a Fehér Ház személyzetének többsége szabadságon van.

A Fehér Ház séfje ilyen alkalmakkor természetesen jóval különlegesebb ételkölteményekkel kápráztatja el a vendégeket Abraham Lincoln portréja alatt az ebédlőben, ám az ezüst tálcákon most a McDonald’s, a Burger King és a Wendy’s gyorséttermi láncok ételei sorakoztak.

„Van pizza, 300 hamburger, sok-sok sült krumpli, az összes kedvenc kajám” – mondta el Trump újságíróknak, miközben egy fehér házi alkalmazott meggyújtotta a gyertyákat az ebédlőben. „Amerikai gyorsételeket rendeltünk, én magam fizettem… Sok nagyon nagy ember jön vendégként, akik szeretnek enni, ezért úgy gondoltam, hogy mulassunk egy jót” – magyarázta.

„A kormányzati leállás miatt tettünk így. Biztosítani akartuk, hogy minden rendben legyen, ezért küldtünk rendelést és ezt kaptuk” – tette hozzá.

Trump a játékosokat fogadva közölte, hogy nem akarta elhalasztani az eseményt a hivatalok munkájának újraindulása utánra, amely az eddig leghosszabb az Egyesült államok történetében.

Hétfőn lépett 24. napjába a részleges kormányzati leállás az Egyesült Államokban, mivel a felek hetek óta nem tudnak megállapodni abban, hogy a kormányzati működésre megszavazott költségvetés tartalmazza-e az amerikai-mexikói határra tervezett fal 5,7 milliárd dolláros építési költségeit. Donald Trump elnök ragaszkodik az igen költséges fal felépítéséhez, a törvényhozás demokrata párti vezetői azonban csak arra hajlandók, hogy a költségvetés megszavazása és valamennyi kormányzati hivatal munkájának újraindulása után tárgyaljanak a határfalról. 

A szövetségi kormányzat mintegy negyede nem működik. Csaknem 800 ezer kormányzati alkalmazott dolgozik fizetés nélkül, és közülük 380 ezret kényszerszabadságra küldtek.