Elsüllyedt a Földközi-tengeren, Líbia partjainál egy menekülteket szállító hajó vasárnap éjszaka, Nagyjából hétszázan vesztették életüket a balesetben.A jármű állítólag azért borult fel, mert a mellette elhaladó hajó miatt az utasok a fedélzet másik oldalára húzódtak, emiatt pedig megbillent a hajó.

A legfrissebb adatok szerint 49 túlélőt találtak meg eddig. Jelenleg tizenhét olasz és máltai mentőegység tartózkodik a katasztrófa térségében, és Szicíliából halászhajók is elindultak segíteni. Folyamatosan keresik a további túlélőket, mivel az eddig megmentettek szerint a szerencsétlenül járt hajón mintegy hétszázan, más beszámolók szerint ezren utazhattak. Ez az eddigi legszörnyűbb menekült-katasztrófa a Földközi-tengeren – írja a Reuters.

A földközi-tengeri tragédia miatt az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megvitatják a migráció kérdését – közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

– Túl sokszor mondtuk már: soha többé – szögezi le közleményében az olasz politikus, aki szerint haladéktalanul meg kell oldani a helyzetet, a szolidaritáson, az emberi jogok és méltóság tiszteletén alapuló unió számára ugyanis elfogadhatatlan mindaz, ami az EU déli határvidékén történik.

Az olasz politikus szerint a gyökerénél kell kezelni a problémát, az unió szomszédságában egyre terebélyesedő instabilitásnak kell véget vetni. A volt olasz külügyminiszter egyúttal emlékeztetett, hogy az életmentés mind a 28 uniós tagállam felelőssége, ez a feladat mégis mindezidáig leginkább a déli tagállamokra hárult.

– Ezért holnap minden uniós tagállamot fel fogok szólítani, hogy tettekkel tegyenek tanúbizonyságot arról, hogy igazodnak azokhoz a közös alapértékekhez, amelyeket az unióhoz való csatlakozásukkor magukénak nyilvánítottak – áll Federica Mogherini közleményében.

Az Európai Bizottság vasárnap közleményben tudatta, mélyen bántják a földközi-tengeri tragikus események. A kommüniké szerint az unió egészének erkölcsi és humanitárius kötelessége lépéseket tenni. A bizottság szerint azonnali intézkedések kellenek a további tragédiák megakadályozása érdekében.

– Ez mind a 28 tagállam és az uniós intézmények közös felelőssége, s közös európai választ kíván – nyomatékosítja közleményében a brüsszeli testület.

MTI, MD, hirado.hu