Hirdetés

Turistaországban, mint általában, a Túrázó Párt nyerte a választásokat, de mivel nem sikerült abszolút többséget szereznie, kénytelen volt koalícióra lépni a Környezetvédőkkel és a Parasztpárttal.

A Túrázók legfőbb ígérete a kampányban az volt, hogy megépítik a Nagybüdös-hegyre a kilátót, hiszen a társadalom már évek óta követeli, ez vált a belpolitika sarokkövévé. Hosszas győzködés után végre sikerült is a másik két kormánypárttal elfogadtatni a létesítésről szóló határozatot. A botrány akkor robbant ki, amikor arról kellett dönteni, vajon a kilátóhoz vezető jelzett út mezőgazdasági területen vagy a természetvédelem alatt álló kis láposon vezessen-e keresztül. Mindkét koalíciós partnert kötötte az ebet a karóhoz. A Parasztpárt hallani sem akart róla, hogy a búzamezőt kettévágják és túrázók tapossanak rajta, míg a Környezetvédők hozzáláncolták magukat a kis lápos legnagyobb tölgyfájához, és közölték, hogy azonnal kilépnek a kabinetből, ha a kilátót innen próbálják megközelíteni. A Túrázó Párt ragaszkodott választási programjához, és már a tendert is kiírta, ám a másik két szervezet vitája addig fajult, hogy a Parasztpárt kilépett a koalícióból, így megszűnt a többség, a parlamentet fel kellett oszlatni.

A vitákba belefáradt, de évszázados hagyományaikhoz és a népfelség elvéhez ragaszkodó választópolgárok az új voksoláson abszolút többséghez segítették az ország legnagyobb pártját, így a Túrázók elnöke büszke eltökéltséggel állt ki a sajtó elé.

– Most, hogy megkaptuk rá az egyértelmű felhatalmazást, megvalósítjuk régi álmunkat, egyben teljesítjük vállalásunkat, és megépítjük a nagybüdös-hegyi kilátót. Az oda vezető út alsó szakaszát a búzatáblán visszük keresztül, amiért a termelők kárpótlást kapnak; a felső szakaszt a szigorú természetvédelmi törvények betartásával lombkoronaösvénnyel oldjuk meg. Végtére is vannak prioritások. A lényeg, hogy a többség akarata érvényesüljön, márpedig ők kilátót szerettek volna, ezért vetették belénk a bizalmukat.

Korábban írtuk