Hirdetés

Az EU kormányfői és a brüsszeli központ vezetői tanácskozásán egy titkár udvariasan jelentette, hogy a kínai elnök telefonon keres egy potens európai politikust. Macron már éppen felállt volna, ám ekkor a hírhozó kiegészítette: az ázsiaiak Orbán úrra gondoltak. Miután a magyar miniszterelnök elhagyta a helyiséget, a francia elnök a többiekhez fordult:

– Most, hogy magunk vagyunk, nem titkolhatjuk tovább, hogy ezzel a szegény alakkal semmilyen komoly államférfi nem tárgyal már. Nem csoda, olyan gyengén szerepelt az EP-választásokon, hogy fel kellett oszlatnia a parlamentet, és a pártja csúfosan leszerepelt az előre hozott választásokon.

Gyorsan elhallgatott, mert Orbán visszatért. Ám alig ült le, kiderült, hogy Erdoğan van a vonalban, és egy komoly vezetőt keres. Ursula rögtön fölpattant, de leintették. A török miniszterelnök nem szívesen tárgyal nőkkel, inkább Orbánnal beszélne. Alig ment ki a magyar politikus, Von der Leyen epét hányt:

– Pont ezzel a diktátorral, akit attól is eltiltunk, hogy a száját kinyissa egy olyan demokratikus, liberális szervezetben, mint a miénk? Akinek az országa tele van no-go zónákkal, és a magyar válogatottnak Belgiumban kell lejátszania az Izrael elleni meccsét, mert nem tudják garantálni a biztonságot? Aki SMS-ekben rendelt vakcinákat, és felrobbantotta az Északi Áramlatot?

Korábban írtuk

Elhallgatott, mert Orbán visszatért, de máris az orosz elnök kívánt beszélni egy értelmes, be- és kiszámítható politikussal. Scholz indult volna, de lehűtötték, hogy Putyin nem rá kíváncsi.

– Van elég baja odahaza – szánakozott Scholz a távozó Orbán után nézve. – A hárompárti koalíciójának alig 30 százalékos a támogatottsága, sorra szenvedi el a vereségeket a tartományi választásokon, rendszeresek a késes támadások az utcákon. Széntüzelésre kell átállniuk, mert bezárják az atomerőművüket…

Nyílt az ajtó, de mielőtt a magyar kormányfő beléphetett volna, Meloni már mosolyogva kiáltotta:

– Be se gyere, Viktor, az előbb a FIFA-elnök keresett egy politikust, aki konyít a focihoz…