Fotó: ShutterStock/Pressmaster
Hirdetés

– Van, aki két három pohár bortól fejre áll, más vedelhet hajnalig, és alig látszik rajta. Mitől függ, ki mennyire bírja az italt?

– Az alkoholtűrő képességünk nyilvánvalóan függ fizikai állapotunktól, az esetleges fáradtságtól, de legfőképpen attól, mennyi alkoholbontó enzimet termel a szervezetünk. Ez genetikailag meghatározott, változtatni nemigen lehet rajta. Azt is tudni kell, hogy a férfiak szervezete többet, a nőké kevesebbet állít elő. Arra is ügyelni kell, hogy ne éhgyomorra vessük bele magunkat a szilveszteri forgatagba. Mi, orvosok általában mindenkit lebeszélünk arról, hogy zsíros, nehéz ételeket egyen. Ilyenkor azonban jó, ha megágyazunk a poharazgatásnak, ez lelassítja az alkohol lebomlását, nem egyszerre terheli meg a szervezetünket az elfogyasztott ital.

– Milyen fokozatai vannak a részegségnek?

– Fél-másfél ezrelékes véralkoholszintig általában ittasságról beszélünk. Az emelkedő pulzusszám, a sápadtság és virágos jókedv jelzi, hogy ideje fékezni az iszogatást, és harapni valamit. Az 1,5-2,5 közötti véralkoholszintnél már részegségről beszélünk, amikor a testi tünetek, például szédülés, hányinger, hányás mellett a jókedvet felváltja jó esetben a bamba derű, de előfordulhat durva agresszió is az arra hajlamosabbaknál. Az említettnél magasabb véralkoholszint pedig már alkoholmérgezést jelent, ami eszméletvesztéssel járhat. Súlyosabb esetben felléphet akut hasnyálmirigy- vagy májgyulladás, és az illető valamelyik kórház intenzív osztályán ébredhet. Cukorbetegeknél is súlyos következményekkel járhat a túlzott italozás, akár kómába is eshetnek.

Korábban írtuk

– Mindezt persze meg lehet úszni, ha valaki képes megálljt parancsolni magának. Mi a teendő, ha valaki elmulasztja időben behúzni a féket?

– A szilveszter valóban a mulatság ideje, ám a vidám társaság minden tagja felelős a többiekért is. Sok mindent tehetünk, ha valakin mutatkoznak a részegség jelei. Az alkohol kivonja a vizet a szervezetből, így az érintettet érdemes megitatni szénsavmentes vízzel, esetleg gyümölcslével. Jót tesz ilyenkor néhány falat ennivaló, egy kis levegőzés. De mindenekelőtt: az ittas embert már ne kínálgassuk se sörrel, se borral, pláne pálinkával, inkább akadályozzuk meg a további italozást.

– A felnőttek általában tudják, hogy a szeszes italok keverése komoly veszélyekkel járhat. A fiatalok azonban gyakran bármit benyakalnak, ami a poharukba kerül. Nekik mit tanácsolna?

– A különböző italok, különösen az erősen cukros változatok keverése valóban gyors lerészegedéshez vezetnek. Ezért csak egyféle alkoholos nedűt fogyasszanak, ha már nem akarnak lemondani e szilveszteri tevékenységről. Az ilyenkor gyakori éjszakai csavargások során pedig fontos, hogy a társaság senkit ne hagyjon magára valamelyik utcasarkon. Ezzel óriási veszélynek teszik ki a barátjukat.

– Mi a teendő, ha eljön a másnap, a fejfájós macskajaj?

– A macskajaj legbiztosabb jele a száraz szájüreg, fejfájás, émelygés. Nagyon fontos a folyadékpótlás, ilyenkor is mentes vizet vagy gyümölcslevet igyunk, akár kortyonként. A gyakran jelentkező gyomorsavtúltengést pedig csökkenthetjük egy pohár Salvus vízzel vagy akár egy savcsökkentő gyógyszerrel.

– Érdemes megfogadni a kutyaharapást szőrével jellegű bölcsességeket?

– Semmiféleképpen nem. Én inkább egy jó korhelylevest vagy zöldséglevest ajánlok. Ezek nemcsak a folyadékpótlást segítik, megnyugtatják az esetleg még háborgó gyomrot is.