– Mi áll e panaszok hátterében?

– Az ízületi problémák ugyanúgy felléphetnek fiatalkorban, mint az időseknél. A panaszokat gyakran egy, a szervezetben található gyulladt góc, például gennyes mandula vagy foggyökér válthatja ki. Éppen ezért legelőször célszerű annak feltárása, van-e ilyen góc a beteg szervezetében. Ha igen, akkor azt fel kell számolni.

– Sok a túlsúlyos, elhízott fiatal. Ez közrejátszhat az ismétlődő panaszok kialakulásában?

– Hogyne. Hiszen ha valaki folyamatosan 30-40 kg túlsúlyt cipel, az előbb-utóbb megsínyli a túlzott terhelést. Ugyanígy ártalmas a mozgásszegény életmód is. Sokat tehetünk az egészségünkért a testalkatunknak megfelelő, rendszeres mozgással – ez egyébként megfelelő diétával hatékony eszköz a túlsúly ellen is. Ez nem pénzkérdés, akár magunk is kialakíthatjuk saját edzéstervünket, beiktathatjuk napirendünkbe a rendszeres sétát, napi tornát, amely biztosítja izmaink mindennapi átmozgatását.

– Manapság inkább az edzőtermek divatosak, ahol különböző eszközök segítségével formálhatjuk alakunkat. Népszerű a fallabda, és kezdődik a síszezon is. Sokan úgy ugranak fejest az éppen divatos sportokba, hogy egyáltalán nem készítik fel a szervezetüket a váltásra.

– Ez komoly balesetek forrása lehet, és valóban akár visszatérő ízületi panaszokhoz is vezethet. Az edzőtermekben általában dolgozik edző, aki mindig felhívja a figyelmet a fokozatos és rendszeres terhelésre, a bemelegítésre, a levezető gyakorlatokra. Érdemes megfogadni a tanácsait. Az említett fallabda, a síelés vagy más, speciális edzettséget igénylő sportágak esetében már más a helyzet. Ezek műveléséhez bizonyos testi adottságra is szükség lehet. A rosszul megválasztott sport fokozza az időskori panaszok kialakulásának veszélyét. Éppen ezért, érdemes sportorvoshoz fordulni, mielőtt elhatározásra jutunk. A sportorvos meg tudja mondani: testi adottságaink megfelelnek- e a választott sportágnak. Ám mielőtt hozzákezdenénk a tanuláshoz, érdemes olyan erőnléti edzéstervet készíteni, amely hozzásegít a sikerhez, így a kezdeti kísérletek nem vezetnek balesethez vagy túlterheléshez. Ugyanez igaz a sítúrákra. Ne egy gyakorlottságot, hajlékonyságot igénylő feketepályán kezdjük a lesiklást, ha előző nap álltunk fel az íróasztaltól! Ennek nemcsak ízületi panasz, de komoly következményekkel járó baleset lehet a vége. Minden esetben célszerű szem előtt tartani: a kampányszerű, extrém terhelésnek csak rossz következményei lehetnek.

– Mi a teendő, ha megerőltettük magunkat, s így jelentkeznek az első panaszok?

– Kezdődő, enyhe panaszoknál jó szolgálatot tehet a pihentetés vagy a mozgásos lazítás. Komolyabb tünetek esetén azonban érdemes szakorvoshoz fordulni, aki fel tudja mérni: csak enyhe rándulással vagy komolyabb következményekkel kell szembenézni. Utóbbi esetben az ultrahangos vagy ízületi MR-vizsgálat képet ad az ízületi szalagok tényleges állapotáról, esetleg fényt deríthet egy porcleválásra, vagy ízületi folyadék képződésére. Ilyen esetekben már a szakorvosnak kell eldöntenie, milyen terápiát kell alkalmazni a gyógyuláshoz. A vizes borogatás nem elegendő.