Fotó: ShutterStock/Ozgur Coskun
Hirdetés

Berobbant a tavasz, és néha már a nyár is ránk köszön, ilyenkor az ember egyre gyakrabban kacsingat a kert felé a konyha helyett, ha egy kis sütés-főzésre vágyik. Tudja jól mindenki, hogy a faszén fölött grillezett hús vagy a bográcsban főtt pörkölt finomabb, mint beltéri készítésű megfelelői, ez nem is lehet vita tárgya. De milyen eszközökkel vágjunk neki idén a szabadtéri kalandoknak? Szerencsére egy jóleső kerti sütögetés esetében a belépő szint rendkívül alacsony, szalonnasütéshez elég egy jó tüzet rakni, nyársat pedig lehet faragni hozzá fából. A saslikozáshoz elegendő két darab tégla vagy egy keréktárcsa is, a kültéri főzéshez sem kell több egy bográcsnál és a hozzá tartozó állványnál. Ám sokan vannak, akik nem a minimumot célozzák meg, és komplett nyári konyhát varázsolnak kertjükbe épített grillsütővel, főzőlappal, kemencével, és ha már belelendültek az építkezésbe, jöhet egy kültéri mosogató, beépített hűtő az előkészített húsnak, sörnek, egyebeknek, és természetesen mindezek fölé épül egy szaletli is, hogy a kerti sütés-főzést esőben se kelljen lefújni. Az ilyen csodakonyhák láttán felmerül a kérdés, mit tud az egyszerű haladó is megépíteni a kertjében, mennyibe kerül mindez, mikor érdemes szakember segítségét kérni, esetleg előre gyártott elemekkel bűvészkedni.

A szalonnától a pörköltig

Az igényesen felépített szalonnasütő amellett, hogy dísze a kertnek, több szempontból is praktikus. Egyrészt maga a sütés is kényelmesebb – a nyársakat rá lehet pakolni a kőperemre, másnap pedig nem kell a tűzrakás helyét kerülgetni a kertben. Másrészt aki egyszer már belevágott a megépítésébe, az jó eséllyel bográcstartót is készített hozzá, így egy csapásra a főzés is meg van oldva. Egy egyszerű szalonnasütő megépítéséhez még komolyabb szakértelemre sincs szükség, anyagigénye sem horribilis, jó eséllyel egy korábbi felújításból maradt is otthon annyi építőanyag, amiből össze lehet rakni. Az sem baj, ha nincs, vagy nem akarunk a guberált anyagokból szedett-vedett tákolmányt összedobni, ugyanis barkácsáruházakban, tüzéptelepeken minden szükséges kellék beszerezhető, akár lapra szerelve is hazavihető egy sütögető, akárcsak a bútorok. Persze a kényelemnek és a külcsínnek ára van. Egy előre gyártott szalonnázó-bográcsozó legkevesebb 60 ezer forintba kerül, és ha nem fér be a kocsiba, a kiszállításra nyugodtan számolhatunk további 15-20 ezret. Ha pedig a sütő mellé odaillő, hangulatos kőpadokat is akarunk, akkor jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, az ilyen szettek ára 180-280 ezer forint között mozog. Ezekkel ugyanakkor aligha versenyezhet bármi időtállóság terén; aki egyszer beruházott egy kőszettbe, annak már csak a tűzifáról meg persze a bográcsbavalóról kell a továbbiakban gondoskodnia.

Grillsütőt, de milyet?

A grillezés legegyszerűbb módja, ha a boltok igen széles kínálatából választunk egy fémlemezekből összetákolt sütőt, tavaszi-nyári időszakban tele van velük a padlás is az áruházakban. Ezek között akadnak egészen profin kinéző darabok is, ugyanakkor a komolyabbak ára ma már irreálisan magas, például egy igényesebb, hordozható gömbgrill is 40-50 ezer forint között mozog, a szerényebb árúak többségéről pedig elmondható, hogy egynyári kaland, jövőre lehet újat venni. Ilyen árak és minőség mellett még kifizetődő is vakolókanalat, téglát ragadni és építeni egy grillsütőt a kertbe, hiszen alig bonyolultabb művelet, mint a szalonnasütő. Természetesen ide is jó a bontott tégla. Az alap lehet beton, de bőven megfelel a térkő vagy a járdalap is. Amire még szükség lesz a munkához: hőálló ragasztó vagy tűzálló habarcs, ebből lesz a kötőanyag a téglák között. Kell még egy vasrács rostélynak, illetve maga a grillrács, amire a finomságokat pakoljuk – ezek gyorsan beszerezhetők akár online is. Innentől már csak a kreativitás szab határt, kezdőknek bőven jó lehet egy egyszerű felépítmény – itt leginkább arra kell odafigyelni, hogy ne maradjon el a tisztítónyílás kialakítása, hiszen nemcsak a hamu eltávolítását könnyíti meg, hanem a tűzteret is ez látja el oxigénnel. Szintén fontos, hogy a tűztér ki legyen kenve samottal és vízüveggel, ez ugyanis megakadályozza, hogy a cement a későbbiekben kiszáradjon a téglák közül. Aki nem akar több különálló kerti alkalmatosságot is felhúzni, a kerti grillezőt is építheti úgy, hogy bográcsozásra is alkalmas legyen. Jegyezzük meg, hogy ha nincs annyi időnk, hogy az alapoktól az utolsó simításokig mindent magunk végezzünk, lehet egészen mutatós félkész vagy kész, kőből, tűzálló betonból vagy éppen márványgranulátumból készült grillezőket kapni a barkácsáruházakban, ezeknek csak a környezetét kell kiépíteni, de aligha árulunk el nagy titkot azzal, hogy így drágábban jövünk ki – a belépő szint itt 70-80 ezer forintnál kezdődik, de jellemzőbbek a 180-250 ezer forintos árak. Persze ezekre is igaz, hogy nem pár nap alatt tönkremenő bazári ócskaságokról beszélünk.

Korábban írtuk

Főattrakció: a kemence

Egy kemencében ezerféle étel készíthető a kenyértől a húslevesig, és lássuk be, nem is mutat rosszul a kertben, a családi összejöveteleken vagy nyáresti kerti partikon pedig garantáltan nagy sikerük van az összetéveszthetetlen, kemencés ízű finomságoknak. Adja magát a kérdés, vajon a kerti sütőeszközök koronázatlan királyát is el lehet-e otthon készíteni. Ahogy a korábban felsorolt sütögetők esetében, a válasz most is igen, de nem árt leszögezni: mind közül a kemence a legbonyolultabb, és még saját kezűleg építve is a legdrágább szerkezet. Egy kemence összerakásának számos buktatója van, és ha valami mellémegy, a hő nem fog megfelelően áramlani benne, és mivel nem működik rendeltetésszerűen, ha fogcsikorgatva is, de jöhet a bontás. Az interneten megtalálható számos kemencetípus tervrajza, jó tanácsok az elkészítéséhez, de ez csak azoknak segítség, akik értő szemmel nézik a terveket, és pontosan meg is tudják valósítani őket. Mindenki másnak erősen javasolt szakembert keríteni a feladathoz, már ha egyedi építésű kemencére vágyik. Ha beéri egy sorozatgyártottal is, amiben egyébként szintúgy jól lehet sütni, akkor célszerű mobil kemencét rendelni, a legkisebbek ebben a kategóriában már 150-160 ezer forinttól megkaphatók – a határ persze a csillagos ég. Egyébként ilyen mobil eszközökből egy komplett nyári konyhát össze lehet legózni, már ha bírja a pénztárca, elvégre csak az eszközök költsége másfél millió forint fölött alakul, arról nem beszélve, hogy ezek fölé már illik tetőt is felhúzni.

Fotó: ShutterStock/stock_studio

Zárásként még egy jó tanács: ha építésre adjuk a fejünket, bármilyen sütögető eszközre igaz, hogy mielőtt elkezdenénk az alapozáshoz keverni a betont, alaposan fel kell mérni a kertet, hol lenne az az optimális helyen. Ha túl közel kerül a szomszéd ablakához, örökös lesz a veszekedés a füst miatt, de a kert legvégébe sem érdemes száműzni, hiszen akkor szaladgálhatunk keresztül-kasul az udvaron a házban előkészített alapanyagokkal, étkészlettel, majd később vissza a mosogatnivalóval.