Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Dr. Frank Dumont, a coloradói Virta Health belgyógyásza és orvosigazgatója, aki az anyagcsere-egészséget az étrend szempontjából vizsgálja, a Fox News Digitalnak adott interjújában elmondta, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedekben megnőtt az elhízás, a cukorbetegség, az autoimmun betegségek és bizonyos daganatok előfordulása, amit nagy részben az életmódbeli változásoknak tulajdonít.

Hangsúlyozta, hogy étrendünk jelentősen átalakult, és sokkal több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amelyeknek magas a szénhidrát- és cukortartalmuk, ami az inzulinszint emelkedéséhez és a gyulladásos állapotok megszaporodásához, ezáltal pedig különféle egészségi problémákhoz vezethet.

A krónikus betegségek kockázatának csökkentésére Dr. Dumont egyszerű, mégis hatékony változtatásokat javasol.

Példaként említette a valódi gyümölcs fogyasztását a gyümölcslével szemben. Bár a gyümölcslé tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, a feldolgozási folyamat során sokat veszít rosttartalmából, amelynek a természetes cukrokkal együtt a szervezet számára rengeteg hozadéka van.

A szakember kiemelte, hogy a gyümölcs fogyasztása összességében egészséges, és a rostok révén a benne található cukrok hatása kiegyensúlyozottabb, különösen azoknál, akiknek nincs anyagcsere-problémájuk. Inzulinrezisztencia vagy cukorbetegség esetén azonban meglehet, hogy a gyümölcs fogyasztása még kis mennyiségben sem ajánlott.

Szintén javasolja a panírozott húsok, például a rántott csirke helyett a grillezett csirke és saláta kombinációt. Ezzel nemcsak a gyorséttermi étkezést tehetjük egészségesebbé, de a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása is csökkenthető.

„Ha egy grillcsirke-combot salátával és egészséges salátaöntettel fogyasztunk, azzal akár a rohanás közbeni étkezéseket is egészségesebbé tehetjük” – mondta Dr. Dumont.

A szakember rámutatott, hogy sok beteget nem lehet kizárólag gyógyszeres kezeléssel meggyógyítani, és az önmagában néha nem képes megakadályozni az állapotromlást sem. Tapasztalatai szerint azonban a megfelelő táplálkozással és életmódbeli változtatásokkal a betegek jelentős javulást érhetnek el.

„Amikor a betegek megtanulnak figyelni testükre, (.) valódi eredményeket érhetnek el. Ez hatékonyabb lehet, mint a korábban alkalmazott gyógyszeres kezelések” – mondta.

Dr. Dumont hangsúlyozta, hogy a táplálkozás személyre szabása erőt ad a betegeknek, és lehetővé teszi, hogy újra úgy érezzék, visszakapták az irányítást az egészségük felett, ami hosszú távon fenntartható és élvezhető életmódváltást eredményez – írja a Fox News.