Fotó: ShutterStock/megaflopp
Hirdetés

– Tavasszal sok háziorvos igyekszik beutalni pácienseit egy teljes laborvizsgálatra. A mértéktelen nassolás és a téli lustálkodás következményei többnyire kiolvashatók az eredményekből. Miért veszélyes, ha túlságosan megemelkedik a koleszterinszintünk?

– Jó tudni, hogy rossz híre ellenére a koleszterin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Része a sejtjeinknek, és számos hormon előanyaga. A laborleletek többféle értéket megadnak. Ezek egyike az LDL, ez a vegyület voltaképpen a májban termelődő koleszterint továbbítja a sejtekhez. Ha túlságosan sokat szállít, akkor a felesleg lerakódik az érfalakban, és úgynevezett plakkok képződhetnek. Ha az LDL-szint túlságosan magas, az azt jelenti, túlságosan sok koleszterin kering az érrendszerben, ami érelmeszesedéshez vezethet. Ez számos súlyos megbetegedést okozhat. Növeli a szív- és érrendszeri betegségek vagy akár szív- és agyi infarktus kockázatát. A koleszterinnek ezt a típusát nevezi a köznyelv rossz koleszterinnek.

– Van jó koleszterin is?

– Hogyne. A laborleletekben mindig feltüntetik a HDL-értéket is. Ez felelős az érrendszer „tisztán tartásáért”. A felesleges koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik. Ezzel védi az érfalakat az elmeszesedéstől. Ezért „jónak” tekintik az orvosok. A feltüntetett összkoleszterin-érték pedig arra is utal, egyensúlyban van-e a jó és a rossz koleszterin, vagyis kell-e számolnunk az említett betegségek kockázatával.

Korábban írtuk

– Ezt az állapotot a közbeszéd általában a túlsúlyhoz és a mozgásszegény életmódhoz köti. Ám vannak karcsú, sportos életmódot folytató emberek is, akiknél magas ez az érték akkor is, ha önsanyargató életmódot folytatnak. Miért?

– A kedvezőtlen adatok egy része mögött genetikai adottságok állnak. A májban több LDL termelődik a kívánatosnál. Ám sajnos a betegek többségénél a túlzott falánkság és a tespedő életmód áll a jó és a rossz közötti egyensúly megbomlásának hátterében.

– A gyakorlott betegek tudják, ügyelni kell a trigliceridértékre is. Ez miről tudósít bennünket?

– A véráramban keringő vérzsírok egyik nagy csoportját a szervezetek energiaellátásáért felelős trigliceridek alkotják. Nem koleszterinvegyületek, ám ezek szintjére is ügyelni kell. Amennyiben az összkoleszterin- és a trigliceridérték magas, az könnyen zsírmáj kialakulásához vezethet, ami szintén népbetegségnek számít ma már Magyarországon. Ezt radikális életmódváltással lehet csak megelőzni.

– Együnk kevesebbet és sportoljunk?

– Tömören így is össze lehet foglalni. De ennél azért többet is mondhatunk. A túlsúlyosoknak én azt javasolnám, hogy ne valamely gyors sikert ígérő, divatos fogyókúrába kezdjenek bele. Azok csak rövid ideig tartó eredményt hozhatnak. Dietetikustól kérjenek tanácsot étrendjük összeállításához. Ennek eredménye nem lesz ugyan gyors és látványos, de a végeredmény garantáltan tartós marad. Csodát tehet az is, ha áttérünk a mediterrán diétára. A friss zöldség, gyümölcs, zsírszegény hús és természetesen a hal nemcsak ízletes, de jótékonyan hat érrendszerünkre, sőt egész szervezetünkre, ezenkívül természetesen csökkentik a koleszterinszintet is.

– Váltsunk bérletet konditerembe az egészségünk érdekében?

– Nem feltétlenül. A rendszeres séta, kocogás vagy akár a kerti munka szintén égeti a zsírokat. Itt a tavasz, éljünk a lehetőséggel, hogy végre kimozdulhatunk! Ha pedig mindez nem használ, akkor törődjünk bele, hogy orvosunk gyógyszeres kezelést ajánl majd. A megfelelő készítmények megteremtik azt az egyensúlyt, ami megvéd minket a súlyosabb megbetegedésektől.