Hirdetés

100 gramm húsban 100 és 400 közötti kalória van, a zsírtartalom elérheti a 40 grammot, szénhidrát viszont nincs benne. Emellett vasat, foszfort, cinket, B-vitaminokat is tartalmaz – mondta a Magyar Dietetikusok Szövetsége elnöke. Szűcs Zsuzsanna felhívta a figyelmet, hogy

az emberi test 20 százalékát adó fehérje nélkülözhetetlen az szervezet számára, az állati fehérjék pedig magasabb biológiai értéket képviselnek.

Szűcs Zsuzsanna

Ugyancsak létszükséglet a vas, aminek állati eredetű válfaja jobban hasznosul, mint a növényi ételek esetében.

Ugyanakkor érdemes változatosan és mértékletesen étkezni, előnyben részesítve a soványabb húsokat, heti egy húsmentes napot beiktatva.

Éder Tamás

– A magyar húsipar volumene tavaly meghaladta az élelmiszeripar egészét, de még ez sem ellensúlyozta a drasztikus 2023-as visszaesést – mondta a Hússzövetség elnöke, hozzátéve, hogy egyebek mellett a lassú fogyasztásnövekedés, a diszkontosodás és egyes áruházak minőséggyengítési politikája helyettesítő termékekkel, a munkaerőhiány is problémát jelent. Éder Tamás arról számolt be, hogy két év alatt a húsfeldolgozás és a tartósítás több mint 16 százalékkal esett vissza. A sertésállomány és a vágások száma ugyanakkor tavaly nőtt, 2024 december végére elérte az egymilliót a sertésszám, ami 7 százalékos növekedést jelent. A vágásszám 6,5 százalékkal emelkedett, miközben az EU-s átlag csak 0,8 százalékos emelkedést mutat. Az export 12 százalékkal nőtt, elérte a 166 ezer tonnát. Örvendetes az is, hogy importként jellemzően alapanyag érkezik, ami magas hozzáadott értékű feldolgozott termék formájában válik exportcikké. Minderre büszke lehet az ágazat, de még nem tartunk ott, mint a visszaesés előtt, az élősertés ára például a történelmi 2,2 eurós kilónkénti árról 1,72 euróra csökkent, igaz, az elmúlt hetekben visszakúszott 1,95 euróra. Éder Tamás azt is megjegyezte, hogy a sertéshúsok és -készítmények ára érdemben nem emelkedett tavaly, így az ágazat nem volt az élelmiszerinfláció okozója.

Korábban írtuk

Az 50 év után megjelent ragadós száj- és körömfájás elleni küzdelemről elmondta, hogy a rendelkezésre álló szűkös anyagi és emberi erőforrásokat a jövőben bővíteni kellene, ugyanakkor az illetékes hatóságok képviselői hősies teljesítményt nyújtanak. Éder Tamás emellett patrióta és protekcionista gazdaságpolitikai lépéseket sürgetett az ágazat és a kereskedelem szereplői részéről, fontosnak nevezve a hazai termékek használatát.

Kétes eredetű terméket, olcsó, gyorspácolt, gyorsérlelt sonkát nem érdemes vásárolni

– zárta aktuális figyelmeztetéssel Éder Tamás.