– Az ünnepek alatt a megszokottnál is nehezebb betartani a tanácsot, hogy többször együnk keveset. Sokan ilyenkor szinte folyamatosan tömik magukat. E gyakorlat káros hatásai érzékelhetőek az orvosi rendelők forgalmán is?

– Klinikai tapasztalataim nyomán nyugodtan állíthatom, hogy karácsony-szilveszter környékén megduplázódik a betegek száma. Emésztőrendszeri panaszok, epehólyag- és hasnyálmirigy-gyulladás miatt fordulnak orvoshoz a betegek. Sokan vannak, akik súlygyarapodásra panaszkodnak, másoknak megugrik a koleszterin- vagy vércukorszintjük. Ebben nyilvánvalóan szerepe van a kampányszerű, mértéktelen habzsolásnak.

– De sokan ilyenkor kárpótolják magukat az év közben elszenvedett szomorú szendvicsekért, amit ebéd gyanánt kapkodva vesznek magukhoz.

– Én azt pártolom, hogy túlzásoktól mentes, kiegyensúlyozott életmódot alakítsunk ki magunknak, amibe beletartozik az egészséges – a hétköznapokban is kiegyensúlyozott – táplálkozás. Az extrém táplálkozási szokások – a túlzásba vitt önmegtartóztatás, mint amilyen például az ellenőrzés nélkül végzett léböjt- kúrák –, nem válnak a javunkra. Bele kell törődni, hogy az ember mindenevő. Ezt mutatja emésztőrendszerünk, a fogazatunk, ennek megfelelően kell kialakítani az étrendünket. Egyaránt szükségünk van állati és növényi fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra, vagyis az évszaknak megfelelő, megbízható forrásból beszerzett zöldségekre, gyümölcsökre, nem zsíros húsokra. Még mértékkel fogyasztott szénhidrátokra is szükségünk van, nélkülözhetetlen a máj- és agyműködéshez. Mindezek mellett nem győzöm hangsúlyozni: betegeknek – daganatos vagy cukorbetegeknek – különösen ügyelniük kell a helyes táplálkozásra. De hogy a kérdésre is válaszoljak: ha év közben kiegyensúlyozottan táplálkozunk, és az ünnepek alatt is szem előtt tartjuk a mértékletességet, akkor elkerülhetjük a „túlzabálás” kellemetlen következményeit.

– Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha nem tartjuk be ezt az aranyszabályt?

– Azt hiszem, ezt minden kisgyerekes anyuka tudja: émelygés, hasi görcsök, hasmenés és hányás lehet a túlzásba vitt evés legelső következménye. Hasmenéses tünetek esetén hagyni kell, hogy kiürüljön az emésztőrendszer. Talán meglepő lesz, amit ajánlok: hányás esetén – és csakis ilyenkor – szerepe lehet a jéghideg, kanalanként adagolt kólának. Lecsillapítja a háborgást. Erős fájdalom jelentkezésekor azonban mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

– Ha nincs nagyobb baj, akkor következhet az ilyenkor, ünnepek tájékán különösen fájdalmas diéta?

– Fontos, hogy pótoljuk a vízveszteséget, ehhez legalább három liter folyadékra van szükségünk. A tanács tehát: tea, pirítós és keksz, reszelt alma, reszelt sárgarépa, később esetleg banán. A lábadozás alatt pedig ajánlatos a bélflóra egyensúlyának visszaállítása valamilyen probiotikummal, például Normaflore-ral. De ismétlem: a napi ötszöri – reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora –, kis mennyiségű étkezésbe bőven belefér a kényeztetés is. Az egész szervezetet megterhelő folyamatos evés csak bajt okozhat az ünnepek alatt is.