A reumatikus bántalmakat véglegesen meggyógyítani nem lehet, még ha időről időre kap is kezelést a páciens. A csöndesebb időszakban azonban elég egy-egy jól megválasztott gyógytea, ami csökkenti a nem túl erős, de zavaró fájdalmakat.

Mivel az emberi szervezet egészének szilárdságát, tartását a csigolyákból álló gerincoszlop adja, igen gyakoriak a gerincbántalmak. Ilyenek a számítógéppel dolgozók szokásos nyaki fájdalmai. De az egyoldalú fizikai munkát végzők, a változó hőmérsékletű helyeken tartózkodók, a szabad ég alatt dolgozók csontjai, ízületei, izmai is megérzik a hirtelen változásokat.

A csontok egymástól való elmozdulását az ízületek biztosítják. Az élet során a nagy igénybevételtől a csontvégeket borító porcok lassan elkopnak, és a csontvégek egymáson súrlódva fájdalmat okoznak, időnként gyulladásba jönnek. A vérkeringés serkentése enyhít a panaszokon.

Nem újkeletűek ezek a problémák. Az ember Földön való megjelenése óta a testi sérüléseken kívül a reumának nevezett betegségcsoportba tartozó fájdalmaktól szenvedett, hiszen a környezet nedves, esős volt, lakásul pedig a barlang szolgált. Igen sok korai csontleleten megtalálhatóak az ízületi elváltozások. Így érthető, hogy a környezetükben élő növényekkel próbálták enyhíteni kínjaikat, mivel a mozgás számukra létkérdés volt.

A természetgyógyászok a reumatikus betegségek csoportját az anyagcsere-betegségek közé sorolják. Ezért a kezelések mellé bizonyos életmódváltozást, valamint méreg- és salaktalanítást javasolnak. Az általuk ajánlott gyógynövénykúrák előnye, hogy hosszabb időn át is alkalmazhatók, egy-egy kúra két-három hónapig tarthat, ami két-három hét szünet után megismételhető.

A legősibb gyógymód, ha a fájdalmas testrészt egy csokor csalánnal megcsapkodják. A csalánszőrökben lévő méreganyag serkenti a helyi keringést. Vigyázat! Víz azon a napon ne érje a kezelt testrészt, mert égéshez hasonló tüneteket válthat ki. Ugyancsak jótékony hatásúak az egyéb keringést serkentők: csípős paprika, borókabogyó, koriander, mentol, kámfor. A masszázs és a pakolás is eredményes, a fenti növényi származékokkal. A gyógynövényfürdők akár külön, akár keverék formájában is hatásosak.

A fürdővízbe az elkészített gyógyteát öntsük bele: borsmenta, cickafark, csalán, diólevél, fűzfakéreg, gyermekláncfű, nyírfalevél 1:1 arányú keverékéből készítsük a teát. Kevesebb füvet igényel az 1 rész citromfűből, 1 rész rozmaringból, 2 rész aranyvesszőből, 2 rész fűzfakéregből és 2 rész zsurlóból készített tea. A fürdő utáni éjszakára nyugtató és regeneráló krémeket ajánlanak, vadgesztenyéből és feketenadálytőből.

A természetgyógyászok szerint ajánlatos mérsékelni a hús- és fehérjefogyasztást, mivel a reumatikus fájdalmak szoros kapcsolatban vannak az anyagcserével.

Az idült reumatikus betegségekre igen jó teák is fogyaszthatóak. Ilyen esetben belülről hatnak a drogok, közvetlenül a sejtek működésére és az anyagcserére. Egyik legjobb teafű a gyermekláncfűből készül; gyökerét és föld feletti részét használják. Gyűjteni is könnyű. Évente kétszer, tavasszal és ősszel ajánlatos beiktatni egy-egy hathetes kúrát. Reggel és este két kávéskanálnyi gyökeret és herbát 2 dl vízzel kis lángon 3 percig főzünk, negyed órát állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A fűzfakéreg szalicilsavat tartalmaz, ezért reumás gyulladást és fájdalmat csillapít. Teájához 5 g kérget 2-3 percig fűzünk, állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3-szor, 4-szer fogyasszuk. Fölveszi vele a versenyt a nyírfalevél tea. Elősegíti a húgysav kiürülését (köszvény!). Teájához 1 evőkanál nyírfalevelet forró, de nem forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-3 csésze.

(hankó)