Végleg eltűnhetnek ezek a tradicionális magyar ételek
Az új generációk étkezési szokásai jelentősen eltérnek a korábbiakéitól. A Z generáció tagjai egyre kevésbé érdeklődnek a hagyományos magyar fogások iránt, ami hosszabb távon a hazai gasztronómiai kultúrára is hatással lehet.
Életmód
/
A cikk emailben történő elküldéséhez
kattintson ide,
vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://demokrata.hu/eletmod/vegleg-eltunhetnek-ezek-a-tradicionalis-magyar-etelek-1043075/
Míg a boomerek és az X generáció még szívesen fogyasztotta a töltött káposztát, kocsonyát vagy rakott káposztát, a mai húszasok inkább smoothie-t, zabkását vagy színes poke tálakat választanak reggelire vagy ebédre.
Hirdetés
A Z generáció kerüli az erőteljes ízeket és a zselés állagú ételeket, így a kocsonya, a máj hagymával vagy a gyerekkorban kötelező „meg kell enni” konzervek és pástétomok már nem lelnek rájuk.
A tradicionális „falusi” fogások sem népszerűek: a pásztortarhonya, a dödölle vagy más egyszerű, vidéki ételek egyre ritkábban jelennek meg a fiatalok asztalán.

Tradicionális magyar halászlé. Fotó: ShutterStock: Segrii Koval
Klasszikus magyar ételek, amiket a Z generáció mellőz
Kapcsolódó cikkünk
- Kocsonya – a zselés állag miatt sok fiatal inkább kihagyja.
- Halászlé – macerás elkészíteni, és a halat is kevesen szeretik.
- Sült máj hagymával – túl intenzív íz és illat.
- Rakott kel, rakott karfiol – a zsíros, besameles főételek sokak számára nehéznek tűnnek.
- Tüdőpörkölt, pacal – a belsőségek fogyasztása már a Y generációt is kevésbé érdekelte, a Z generáció szinte teljesen elhagyta.
- Zsíros kenyér hagymával – retró poén maradt csupán.
- Házi lekvárok és kompótok – a bolti, cukormentes alternatívák kiszorították őket.
- Lebbencsleves, tojásos nokedli uborkasalátával – a Z generáció sokszor „csóró kajaként” tekint ezekre a fogásokra.
Hirdetés
Hirdetés
