magyar örökség

Szőts István magyarsága

Szőts István magyarsága

Szőts István így írt gyökereiről: „Erdély adott ihletet, hogy kivigyem a filmet a festett díszletek világából a természetbe.”
József, a nemzet nádora

József, a nemzet nádora

József nádor ötven évig állt az ország élén, és noha Habsburgnak született, magyarként halt meg, rengeteget tett Magyarország felvirágoztatásáért.
Regölés

Regölés

A hazai kutatás sokat foglalkozott a regölés és a regösének kérdéseivel, mert abban a téli napforduló megünneplésének pogány nyomait vélte felfedezni.
Az unitárius vallás

Az unitárius vallás

Az unitárius egyház alapítója még a katolikus vallás Szentháromság-tanában is a pogány Európa sokistenhitének maradványait vélte felfedezni.
Aba Sámuel sírja

Aba Sámuel sírja

A Magyarságkutató Intézet vezetésével Abasáron folyó ásatásokon napvilágra kerültek egy XV. századi gótikus templom romjai.
Magyarábok a Nílus mellett

Magyarábok a Nílus mellett

Miután Almásy László megérkezett a Nílus jobb partjára, Ibrahim al-Magyar csónakosai szállították át a túlpartra.
Napfénypárlat

Napfénypárlat

A pálinkát világszerte a magyarokkal azonosítják, 2004 óta uniós eredetvédelem alatt álló italunk, 2013-ban pedig egyik első tagja lett a hungarikumok listájának.
Borvizeink

Borvizeink

A borvíz dúsan gyöngyözik a benne lévő szén-dioxidtól, kellemes savanykás az íze, és ma már országszerte számtalan más helyen is palackozzák.
Székely identitás

Székely identitás

Háromszék egykori fővárosa a székelyföldi hagyományok kulturális védvára, a többségi magyarság napjainkban is erősen őrzi identitását.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Az oldalon bármely hivatkozásra kattintva Ön elfogadja az adatvédelmi szabályzatot.