A kormány számára az infláció elleni sikeres küzdelem kulcskérdés, ugyanis a korábbi években megszokott folyamatos reálbér-növekedési időszakot így állíthatja helyre.

Hirdetés

Az elhúzódó háború és az elhibázott szankciók miatt megugró infláció következtében 2022 szeptemberétől napjainkig reálbér-csökkenés valósult meg, amelyre hosszú évek óta nem volt példa – ismerte el a GFM.

A kormány a szankciós inflációból eredő problémákra gyorsan reagált, a meghozott inflációellenes intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően augusztustól újra reálbér-növekedés valósulhat meg Magyarországon és minden esély megvan arra, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium rámutat: korszakos eredmény, hogy az elmúlt 10 évben folyamatosan, azaz minden egyes évben nőtt a fizetések vásárlóereje, így 2010-hez képest a tavalyi év végére összességében több mint 70 százalékkal volt magasabb a keresetek reálértéke. 2024-ben a növekedés helyreállításával és az infláció mértékének további drasztikus leszorításával újra lehetőség nyílik a korábbi években megszokott, éves szinten átlagosan 5 százalék feletti reálbér-növekedési ütem visszaállítására.

A minisztérium kitért arra is, hogy 2010-hez képest 1 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma, a legfrissebb adatok szerint Magyarországon közel 4,8 millióan dolgoznak, miközben még soha nem volt ilyen kevés a regisztrált álláskeresők száma. A kormány legfőbb célja változatlan, a családok védelme érdekében a munkahelyek megtartása mellett hosszú távon is biztosítani kell a reálbérek növekedését – erősítette meg a GFM.

Korábban írtuk