A tárcavezető rámutatott: a magyar bankrendszer az európai tőkemegfelelési mutatót kétszeresen túlteljesíti, nemteljesítő portfóliója alacsony, jövedelmezősége másfélszerese az EU-átlagnak és jelentős tartalékokkal rendelkezik. A hitelminősítők értékelései és a kötvénykibocsátások eredményei egyaránt azt mutatják, hogy a magyar gazdaság iránt töretlen a bizalom – emelte ki Varga Mihály. Az elmúlt évtized munkájának köszönhetően a gazdaság alapjai stabilak, a kormány célja az, hogy Magyarország idén is elkerülje a recessziót – mondta a közlemény szerint.

Hirdetés

A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a fegyelmezett gazdálkodás és az egyensúlyi mutatók javítása mellett. A hiány és az államadósság a választási év és a szankciós válság ellenére már tavaly is jelentősen csökkent, idén a hiány 3,9 százalékra, a GDP-arányos államadósság 70 százalék alá mérséklődik – szögezte le a tárcavezető. Varga Mihály a gazdaság elmúlt évtizedben elért eredményeiről szólva elmondta: a gazdaság teljesítménye 60 százalékkal erősödött, a foglalkoztatási szint 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt, a munkanélküliség 12 százalékról 4 százalékra csökkent 2010 óta. A magyar beruházási ráta a legmagasabb az Európai Unióban, a reálbér-növekedés mértéke 2022-ben is meghaladta az infláció mértékét.

A miniszter a közlemény szerint leszögezte: a kormány feladata, hogy a lehető legnagyobb gazdasági teljesítmény mellett a lehető legradikálisabban letörje az inflációt. A jegybankkal közös cél, hogy a pénzromlás mértéke év végére egy számjegyű legyen. Varga Mihály rámutatott: a kormány a következő években ismét magas ütemű növekedési pályára állítja a magyar gazdaságot, az erősödő teljesítményből a bankrendszer is profitálhat.

Korábban írtuk