Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy munkahelyeket teremteni az ország nagy gazdasági központjaitól távolabb még nagyobb hozzájárulást jelent a vidéki Magyarország megerősödéséhez. A Bát-Grill Baromfifeldolgozó Kft. azok közé a vállalkozások közé tartozik, amelyek már a gyakorlatban is sikeresen hozzájárultak a vidék gazdasági és foglalkoztatási erejének növeléséhez. Ez a cég azonban nemcsak a jövedelmezőség szempontjából fontos keresletet biztosítja 100 kilométeres körzetben, hanem a magyar mezőgazdaság modernizációs, hatékonysági törekvéseihez is nagyban hozzájárul térségi szinten – tette hozzá Nagy István.

Hirdetés

A közlemény szerint a miniszter arról is beszélt, hogy háromszor több forrás jut vidékfejlesztésre, 2027-ig összesen 4265 milliárd forintot biztosítanak a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megújítására.

A kormány oldaláról azt szeretnék elérni, hogy minden magyar agrárvállalkozó nyertese legyen a történelmi léptékű támogatásoknak.

Hangsúlyozta, az elmúlt időszakban összességében nemcsak a koronavírus-járvány okozta válság kezelése tekinthető sikeresnek, hanem közben emelkedett a kibocsátás, az agrárexport és a külkereskedelmi többlet is. Mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az Európai Unió tagjaként a világ egyik legszigorúbb élelmiszerhigiéniai és állatjóléti követelményeinek kell, hogy megfeleljenek a magyar termelők.

Az élelmiszeripar termelési értéke több mint a kétszeresére emelkedett 11 év alatt, ennek köszönhetően megközelítette a 4500 milliárd forintot – mondta el Nagy István. Kifejtette, a baromfihús feldolgozás, tartósítás szakágazat kiegyensúlyozottan és stabilan növekedett, teljesítménye 2021-ben 432 milliárd forint volt, 2010 óta több mint két és félszeresére bővült. A tárcavezető kiemelte, tovább kell folytatni a fejlesztéseket, és a kapacitások ésszerű növelését, mert így bővül a foglalkoztatás és nő Magyarország gazdasági teljesítménye – írták.

Korábban írtuk