Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök (hátul, j) és Csen Sze-king, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) elnöke (hátul, b) jelenlétében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j) és Liao Lin, az ICBC vezérigazgatója (b) aláírja a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank közötti együttműködési megállapodást Pekingben 2023. október 18-án

A közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása keretében megbeszélést folytatott Chen Siqinggel (Csen Szicsing), az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) elnökével. A tárgyalást követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Liao Linnel, az ICBC vezérigazgatójával egy együttműködési megállapodást írt alá.

Hirdetés

A memorandum célja a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok további fejlesztése, valamint a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok megerősítése és a befektetési, finanszírozási és fizetés területein adódó üzleti együttműködések előmozdítása, egyebek mellett a FinTech innovációk, a mesterséges intelligencia alkalmazása területén. Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire, valamint a kínai vállalatok teljes ellátási láncának magyarországi létrehozásának kérdéskörére – közölte a GFM.

A közlemény szerint Nagy Márton az aláírás kapcsán hangsúlyozta: Magyarország nemcsak a nyugati és keleti tőke és csúcstechnológia gazdasági találkozási pontjává, hanem emellett regionális pénzügyi központtá is kíván válni. A megállapodás megerősíti: a két fél azon dolgozik, hogy az ICBC fióktelepet nyisson Magyarországon – tették hozzá. Az ICBC a világ legnagyobb bankja, amely világszerte összesen 11 millió vállalati és 729 millió lakossági ügyfélnek nyújt átfogó pénzügyi termékeket és szolgáltatásokat.

Korábban írtuk