Egyre több új lakóház, lakópark épül Budapesten. Már-már úgy tűnik, hogy minden zsebkendőnyi területet beépítenek. A lakáspiaci kínálat rendkívül széles skálán mozog. Hirdetnek lakást már 3 millióért is, de Budán a százmilliót is meghaladhatja a kínálati ár. Közben kifejezetten pesszimisták az ingatlanpiaci várakozások. A GKI Gazdaságkutató Rt. úgy véli, a lakáspolitikában nem jelentett értékelhető fordulatot a Fészekrakó program bevezetése. Csökken azoknak a száma, akik a közeljövőben lakást akarnak vásárolni vagy építeni, de már a lakásfelújítást tervezők száma is visszaesett. Legfeljebb nyolcezer családnak jelenthet megoldást a Fészekrakó program, szemben a várt több tízezerrel – állítják a GKI szakértői. Úgy vélik, jóval kevesebben vásárolnak majd új lakást az idén. A borúlátók jóslatait igazolja az Ecostat első negyedéves jelentése is, amely szerint folytatódott a lakáspiac stagnálása. 2005-ben ugyanakkor várhatóan növekedni fog az eladásra szánt új lakások kínálata. Ezek iránt a lakások iránt nő a kereslet, így a luxusigényeket kielégítő, nagy alapterületű lakások értékesítése nem okoz különösebb gondot. Ám ez a teljes lakáspiac forgalmának csak csekély töredékét képezi. Ráadásul úgy tűnik, az idén már csak az új építésű lakások árnövekedése haladja meg az infláció mértékét. Ugyanakkor egyre több időt vesz igénybe a kevésbé korszerű, magas közös költségű, hagyományos építésű lakótelepi lakások értékesítése. Több időbe telik a használt kisméretű lakások eladása is, a kedvezőtlen helyen fekvő panellakások esetében pedig az idei évtől akár árcsökkenéssel is számolni kell.

Az Ecostat előrejelzése szerint élénkül a külföldi befektetők kereslete a budapesti belvárosi lakóingatlanok iránt. Idén úgy tűnik, a spanyol vevők lepik el az ingatlanpiacot. Ők zömében nem magánszemélyek, hanem cégeken keresztül vásárolnak lakást, mert így alacsonyabb az illeték, és az áfát is vissza tudják igényelni. Néhány spanyol befektető már felvette a kapcsolatot magyar bankokkal: a jövőben várhatóan nagyobb szerepet kap a határon átnyúló hitelnyújtás is. A tavalyi évben összesen 6624 külföldi vásárolt ingatlant hazánkban, ez 14 százalékos növekedést jelent a 2003-as adatokhoz képest. Feltűnően visszaesett a német és az osztrák vevők száma, ami azért elgondolkodtató, mert a csatlakozásunkat megelőző tíz évben épp a németek és osztrákok érdeklődtek leginkább a magyarországi lakóingatlanok iránt, és vállalták az akkor még igencsak bürokratikus engedélyeztetési eljárást is. De az sem volt ritka, hogy papíron magyar állampolgár vásárolta meg az ingatlant, amelyet örökösödési szerződéssel hagyott az osztrák vevőre. Nyugati szomszédaink elsősorban Győr-Moson-Sopron, Vas, illetve Zala megye iránt érdeklődnek, míg az írek szinte kizárólag csak a fővárost, annak is az V., a VI., illetve a IX. kerületét részesítik előnyben. Az írek érdeklődése tavaly robbanásszerűen nőtt: 785 lakást vásároltak hazánkban. 2004-ben nőtt a britek, az izraeliek, az olaszok és a hollandok érdeklődése is. A külföldi vevők száma összességében nem tűnik magasnak, ám ha ez a tendencia fokozódik, átalakulhat a városlakók összetétele: az értékes belvárosi ingatlanok egy része külföldi kézbe vándorol, miközben tehetősebb honfitársaink és a fiatalok elköltöznek Budapestről, a környékbeli települések valamelyikén építkeznek. Közben a külvárosi betonházak leromlott állapotú lakásai egyre csak veszítenek értékükből, míg végül teljesen eladhatatlanná válnak…

A 19 országot, köztük hazánkat is tömörítő Euroconstruct szakértői szerint 2006-tól egész Európában csökkenés várható az ingatlanpiaci beruházások terén. Egyedül az épületfelújítás mutat kedvezőbb képet. A szakemberek már évek óta jelzik a felújítási, karbantartási, korszerűsítési piac erőteljes növekedését. A hazai viszonyokkal ellentétben Európa éves építési összteljesítményének fele már most is felújítás. Az öregedő nyugat-európai városokban kihal a hagyományos ipar, kiüresednek a funkciójukat vesztett épületek. De az ottani illetékesek a leromlott házak pusztulását nem nézik tétlenül. Ehelyett városrehabilitációs, épületrekonstrukciós tervek születnek.

Hasonló programok nálunk is jól jönnének. Munkahelyeket teremthetnének, ösztönzőleg hatnának a vállalkozásokra, növelnék a lakások értékét, megállítanák az ingatlanpiac pangását és hozzájárulnának a versenyképességünk javításához.

Volt már ilyen program. Itt lenne az ideje újra életre kelteni.