Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

Jelentősen megugrottak a kórházak gáz- és villanyszámlái Romániában, ezért az egészségügyi minisztérium kormányzati segítségért fordult az intézmények energiaellátásával járó költségeinek fedezésére. A helyzetet maga Alexandru Rafila egészségügyi tárcavezető tárta a nyilvánosság elé, ismertetve, hogy a második negyedévhez képest számottevően többet költöttek földgázra és áramra a harmadik negyedévben a kórházak.

A szociáldemokrata egészségügyi miniszter beszámolója szerint a romániai egészségügyi intézmények villanyszámlája júliusban és augusztusban egyaránt 45, szeptemberben pedig 27 százalékkal volt nagyobb, a földgázszámlájuk pedig 72, 106, illetve 78 százalékkal növekedett. 

Egy bukaresti sürgősségi kórház számára például legutóbb az energiaszolgáltató 1 millió lejes (1 lej 82,16 forint) villanyszámlát állított ki. 

Az energiaszámlák átlagos havi növekedése a második negyedévhez képest 50, 53, illetve 55 százalékos. Az energiaköltségek hatványozott növekedésére egyébként az ország 355 kórházában folytatott elemzés nyomán derült fény.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk