Most még nem jelentene politikai kockázatot, ha a kormány az amerikai pénzügyi válságra hivatkozva visszavonná a jövő évi költségvetést – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László, aki úgy látja, hogy még nem késő borúlátó forgatókönyvet készíteni.

A közgazdász hozzátette: a reális mértékű növekedéshez meg kell tervezni az adóbevételeket, de a kormány jelenleg olyan mértékű bevételtöbblettel számol, ami nincs összhangban a realitással. Például tavalyhoz képest tízszeresére teszik a gazdaság kifehéredéséből befolyó összeget, de ez az előrejelzés a szakember szerint homokra épül.

Csaba László úgy látja: a gazdasági növekedés felgyorsítása egy „jófazonú” gazdaságpolitikai reformmal lehetséges, amely tartalmazná a kiadáscsökkentést és az adóbevételek mérséklését is.

Ennek a reformnak a végrehajtása a környező országokban jelentős és tartós növekedést hozott – mondta a gazdasági szakember, aki szerint Magyarországon kormányzati gazdaságpolitikai ötletelés zajlik.

Mint fogalmazott, a politikusok mindig a végeredményből indulnak ki, és nem azon gondolkodnak, hogyan lehetne lendületet vinni a gazdaságba. Csaba László szerint ehhez egyensúlyteremtés, pénzügyi fegyelem, nagyobb teljesítmény és adóbevétel-többlet kell.

A közgazdász a pénzügyi válság kapcsán elmondta: sajnálatos, hogy az Európai Unió nem tudott egységes csomagot elfogadni.

Csaba László hozzátette: bár nehéz közös álláspontot kialakítani, a megállapodás hasznos lenne, mert az egységes uniós fellépés megnyugvást hozna a befektetői piacon.

Az Európai Unióban az a jó, hogy közös fellépéssel az elefánt és a kisegér együtt dübörög át a hídon – idézett fel a gazdasági szakember egy régi pesti viccet, ám úgy látja, most kihagyta Európa az együtt dübörgés lehetőségét.

Hozzátette: bár Nagy-Britannia és Németország is tett lépéseket a pénzintézetek megmentésére, ezt nem együtt tették. Az európai azt jelenti, hogy külön-külön, de egybehangzóan ugyanazt mondjuk és tesszük – hangsúlyozta a közgazdász, aki szerint az egységes európai fellépés elháríthatná azt a pánikreakciót, amelyet Amerikában tapasztalhattunk.

(Inforádió)