Míg múlt héten 1000 forint felett volt, hétfőn már csak 859 forintba került a rozskenyér az egyik nagy áruházláncban.

Hirdetés

Emellett több pékárunak is 6 és 16 százalék között csökkent az ára. Ahogy mostantól kedvezőbb áron kapható a rizs, a búzadara, a rizsliszt, a különböző tésztafélék, müzlik és szalámik is. Egy hónap alatt 400 termékének csökkentette árait a Spar. Az üzletláncoknál valóságos árháború alakult ki – hangzott el az M1 Híradójában.

A Lidl hétfőn közleményben tájékoztatta vásárlóit, hogy az év első három hónapjában náluk is csökkent 400 termék ára. Legfőképp pékárukról, tejtermékekről és baromfiárukról van szó, de a tisztálkodószerek és babaápolási termékek is érintettek az árcsökkenésben. Egymás után hirdeti meg akcióit a CBA és az Aldi is.

A szakértők szerint mivel egyre több termék ára csökken, a februári ígéretes adatok után a következő hónapokban tovább csökkenhet az infláció.

– Nagyon sokat csökkenhet az infláció szintje csak az élelmiszerárak csökkenésén keresztül

– fogalmazott Sebestyén Géza, a Corvinus Egyetem közgazdásza.

Az Alapjogokért Központ előrejelzése is azt mutatja, hogy a következő hónapokban felgyorsulhat az infláció csökkenése, elérve év végére a kormány célját: vagyis az egy számjegyű inflációs értéket. Az Alapjogokért Központ szerint ebben szerepet játszanak a gazdasági versenyhivatal fogyasztóvédelmi vizsgálatai, a kormány által bevezetett árstopok és a rezsivédelmi politika is.

Orbán Viktor miniszterelnök már év elején azt mondta, hogy ha fokozatosan is, de év végére letörik az inflációt.

– Úgy számolok, hogy valamikor február, március tájékán kezd csökkeni az infláció, és év végére egy számjegyű lesz

– mondta Orbán Viktor. Hamarosan elindul a kormány árfigyelő rendszere is, aminek segítségével a lakosság nyomon követheti, hogy melyik boltban hogyan alakulnak az árak.

Az eredeti cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk