Fónagy János előadásában kifejtette a kormány a kis és középvállalkozói szektor helyzetbe hozásával dinamizálja az egész magyar gazdaságot . Az állam aktív szerepvállalásával megrendeléseket generálhat, felpörgetheti a piacot, segítheti a vállalkozói réteg talpraállását.

Mint kifejtette, a reálgazdasági válság miatt előtérbe kell helyezni az állami megrendelések másodlagos, gazdaságélénkítő hatásait. Egyes becslések szerint egy forint támogatás a beruházások multiplikátor hatásán keresztül akár három forint mértékű gazdasági növekedést is generálhat.

A magyar vállalkozói réteg megerősödésével pedig, csökken az importfüggőség, helyreáll a kívánatos gazdasági önrendelkezés, kialakul a megfelelő gazdasági függetlenség.

Fónagy János fontosnak tartotta kiemelni, hogy jövőre új közbeszerzési törvényt fogadhat el a parlament, amelynek segítségével a magyar kis és középvállalkozások könnyebben tudják teljesíteni a állami elvárásokat, és további állami megrendelésekhez juthatnak.

Ugyanez a terv az európai uniós forrásokkal. A jelenlegi tíz százalékról legalább ötven százalékra akarjuk emelni a kkv-k részesedését az EU pénzekből. A január 15-től induló új pályázati rendszer legfontosabb célja, hogy a magyar kis és középvállalkozások könnyebben, egyszerűbben tudják igénybe venni a EU-s forrásokat.