Nyikos Györgyi nyitó előadásában hangsúlyozta: a kormány fejlesztéspolitikai célja Magyarország versenyképességének javítása, és a foglalkoztatás bővítése. Az ehhez szükséges forrásokat az uniós és hazai pályázatok biztosíthatják a magyar vállalkozások számára.

Stratégiai feladatként emelte ki a pályázati rendszer egyszerűsítését a gyorsabb és hatékonyabb lebonyolítás érdekében, illetve a fejlesztési források rendszerszerűbb és erőteljesebb stratégia fókuszok mentén való felhasználását az egyensúlyteremtés és a gazdasági növekedés ösztönzésére. Ennek érdekében a fejlesztési tárcán belül egy kézben összpontosulnak a pályázati források tervezésével és felhasználásával kapcsolatos feladatok. Az évtizedekre szóló tervekből, közös törekvésekből az itteni munka eredményeként lesznek vállalati fejlesztések, útépítések, kórházfelújítások.

Az uniós fejlesztési forrásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a kormányzat minden megtesz annak érdekében, hogy a források határidőre, a szabályoknak megfelelően és a legnagyobb hatékonysággal kerüljenek felhasználásra az ország fejlődése érdekében.