Fotó: shutterstock.com/Vova Shevchuk
Hirdetés

Már 2020 őszén a Gellért Szállóban értelmiségiek előtt tartott előadásában támadta a rezsicsökkentést, akkor még csak Hódmezővásárhely polgármestereként. Márki-Zay Péter a Spotifyon elérhető podcastműsorban tette közzé ezeket a gondolatokat

„Micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni. Át kell térni megújulókra. Persze, lehet rezsit csökkenteni.„

Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni – mondta Márki-Zay a Klímaválasztás 2022 című online vitaműsorban közvetlenül a baloldali előválasztás második fordulója előtt, tavaly októberben. Márki-Zay szerint az árakon keresztül kell takarékosságra ösztönözni az embereket.

Gyurcsány jelöltje a múlt év novemberében a Facebook-oldalán közzétett szokásos videós bejelentkezésében ismét megerősítette, hogy eltörölné a rezsicsökkentést. Konkrétan úgy fogalmazott:

„A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fönntartani.”

Idén januárban egy gárdonyi fórumon egyenesen népbutításnak nevezte Márki-Zay a rezsicsökkentést. Sőt egy lakossági fórumon – amerikai szóhasználattal példálózva – sötétben tartott, trágyával etetett gombákhoz hasonlította a rezsicsökkentés támogatóit.

Korábban írtuk

A baloldal kormányfőjelöltje szerint a rezsicsökkentés káros, mert ennek káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is – tette hozzá. Mindezt arról az intézkedésről mondta, amellyel minden magyar család havonta 32 ezer forintot spórol meg átlagosan.

Idén január elején a Népszavának adott interjúban azt fejtegette, hogy szerinte nem az a rezsicsökkentés, ha a rezsi ára csökken.

A valódi rezsicsökkentés az épületkorszerűsítésről is szól, amivel csökkenthető a pazarlás, de belefér a saját áramtermelés is

– fogalmazott Márki-Zay Péter.

Aztán az emberek számára kedvező intézkedés politikai szempontjait taglalta, mondván, hogy a Fidesz által bevezetett rezsicsökkentésből, vagyis az összes háztartásra szabott szociális tarifából „nehéz lenne kimászni.„

Politikai öngyilkossággal érne fel, ha bárki azzal kampányolna, hogy megszüntetne egy jó dolgot, de mégis felmerül, hogy hogyan lehet hosszabb távon fenntartani azt a rendszert, amiben a piaci árak jóval magasabbak a rögzített lakossági áraknál. Szerinte most „szó sincs valódi rezsicsökkentésről: az adón keresztül a magyar emberekkel térítteti meg az oroszoknak euróban kifizetett világpiaci árat”.

Ez utóbbi kijelentését egyértelműen cáfolja az a tény, hogy

Magyarország jóval a világpiaci ár alatt, csaknem ötödéért kapja jelenleg az orosz gázt.

A további részletekről IDE KATTINTVA az Origón olvashatnak.